Biologische wintergroente uit Zeeland

De meeste groentekwekers hebben het in de winter rustig, maar waar boerenkool gezaaid is, is volop bedrijvigheid. Plus neemt een kijkje op Biologische Kwekerij Zuidbos, in het Zeeuwse Noordgouwe.

Biologische (winter)groente

Op Biologische Kwekerij Zuidbos telen Geertje Aangeenbrug, haar man Ad en haar broer Hans maar liefst zestig tot zeventig verschillende groenten. “Andere telers doen maar drie of vier groenten”, zegt Geertje. “Maar hoe meer je er hebt, hoe kleiner de kans op ziekten en plagen. Bovendien vind ik het heerlijk, al die verschillende soorten. Ik mag graag shoppen op de tuin, een kistje van dit halen, een kistje van dat.”

In deze tijd van het jaar staat er echter niet veel meer op het land. De kolen groeien nog, net als de rammenas, spruitjes, knolselderij en prei. En de boerenkool natuurlijk. Moeten alle andere wintergroenten de grond uit vóór het gaat vriezen, de boerenkool mag blijven staan. Want deze koning onder de wintergroenten wordt alleen maar lekkerder bij een temperatuur onder nul.

Missing media-item.

Sprookjesachtig

Ook de Zeeuwse duiven waarderen de groene groente met haar grote gekroesde bladeren. Om de vogels weg te houden, heeft Geertje een immense lap wit insectengaas over de bladeren gedrapeerd. Het is een bijna sprookjesachtig gezicht als de wind het doek doet opbollen. “Haast ongelooflijk, hè”, zegt ze, “dat deze joekels van stronken hier in de zomer begonnen als plantjes van nog geen zeven centimeter hoog.”
Duizend stuks zette Hans in juli in de grond: kuiltje graven, plantje erin, aarde aandrukken, water erbij. Elk plantje kreeg een stukje grond ter beschikking van 50 bij 50 centimeter. Want om te kunnen groeien tot een struik van soms wel een kilo zwaar heeft de boerenkool ruimte nodig.

Zodra de vorst eroverheen gegaan is, gaan de boerenkolen naar ‘voren’, naar de eigen winkel. En op zaterdag liggen ze in de marktkraam op het erf, want elke zaterdag is bij Kwekerij Zuidbos de grootste biologische markt van Zeeland. Zomer of winter, weer of geen weer. Collega-kwekers en handelaren bieden er hun biologische waren aan, Geertjes moeder schenkt thee en koffie aan de klanten en Ad verkoopt met veel schwung zelfbereide pannenkoeken, pizza’s en soep van de dag. Heel anders, maar net zo lekker als de boerenkool van de vruchtbare Zeeuwse grond.

Missing media-item.

Doen!

De groentewinkel van Biologische Kwekerij Zuidbos is het hele jaar open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 14 uur. Adres: Zuid Bosweg 17, Noordgouwe. T 0111-40 60 55 of www.zuidbos.nl.

Wandeltip: loop het (deels onverharde) Kerkpad Noordgouwe, het oude pad dat de boerengezinnen in de polder vroeger liepen naar de kerk in het dorp. Het startpunt ligt vlak bij Kwekerij Zuidbos. Daar is ook de routebeschrijving verkrijgbaar. Lengte: ­circa 3 kilometer.

Noordgouwe ligt vlak bij Zierikzee. Tot ver voorbij de Middeleeuwen ging het Zierikzee voor de wind. Maar in de achttiende en negentiende eeuw gingen alle ontwikkelingen aan het stadje voorbij. Dankzij die terugval is Zierikzee vandaag de dag zo’n parel waar je struikelt over de monumenten. Het oude stadhuis bijvoorbeeld, de stadspoorten, het Gravensteen of de Sint-Lievensmonstertoren, die door de inwoners liefkozend ‘de dikke’ wordt genoemd. Informatie: VVV Schouwen-Duiveland, Nieuwe Haven 7, Zierikzee, ­
T 0900-202 02 33 (€0,45 pm) of www.vvvschouwenduiveland.nl

Missing media-item.