Diabetes: een gezonder hart door meer medicijnen

Topspecialisten vertellen waarom er op alle fronten hoop is voor de meest voorkomende ziekten onder 50-plussers. Ze kozen elk een veelbelovend onderzoek.

The Big Five: Diabetes

Wat gaat goed voor diabetespatiënten?
Guy Rutten: “We behandelen mensen met ­type 2 diabetes (‘ouderdomsdiabetes’ of ‘levensstijl­diabetes’) steeds beter. Daardoor zien we minder hart- en herseninfarcten. Dat is erg gunstig, want nog steeds overlijdt meer dan de helft van de mensen met diabetes aan hart- en vaatziekten.”

Wat behelst die betere behandeling?
“Onder andere een uitgebreidere controle, waardoor de medicijnen beter ingezet worden. Tien jaar geleden keken we bij controles vooral naar de glucosespiegel. Nu weten we dat voor diabetespatiënten ook de bloeddruk en het cholesterolgehalte belangrijk zijn.

Wat heeft het opgeleverd?
“De bloeddruk en het cholesterolgehalte van Nederlandse diabetespatiënten zijn de laatste tien jaar gedaald. Uiteindelijk zie je dat terug in minder hart- en vaatziekten. Dat is een mooie ontwikkeling, helemaal omdat het aantal diabetespatiënten stijgt. Voor zover bekend zijn er nu twee keer zoveel mensen met diabetes als tien jaar geleden.”

Is er nog verbetering mogelijk?

“Ja, de controle op de bloeddruk en het ­cholesterolgehalte kunnen nog beter. Ik schat dat de komende vijf jaar zowel in huisarts praktijken als in ziekenhuizen nog veel winst wordt behaald.
De Nederlandse diabeteszorg behoort tot de beste ter wereld, maar vergeleken met andere landen kunnen de bloeddruk en het cholesterolgehalte van Nederlandse ­diabetespatiënten gemiddeld nog wel omlaag. We moeten gewoon strenger zijn! Wanneer de huisarts of de verpleegkundige constateert dat de bloeddruk te hoog is, moet de patiënt niet schrikken van nóg een tablet. Drie verschillende bloeddruk­tabletten helpen echt beter dan twee. Daarnaast kan ook het gebruik van cholesterol­verlagers beter.”

Lees ook 

  • Reuma: langer mobiel door betere controle
  • Hoopvol medicijn voor borstkanker
  • Longen: meer lucht door buisjes in de luchtwegen
  • Hart: Actiever door celtherapie
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine