Dit weten we al over Prinsjesdag 2019

Getty Images

De derde dinsdag van september is het weer Prinsjesdag. Het kabinet maakt dan de plannen bekend die je in je portemonnee voelt. We zetten de belangrijkste en verwachte maatregelen op een rij.

Prinsjesdag 2019 en Zorg

Zorgpremie: duurder

Onder meer de Telegraaf wist al de hand te leggen op de plannen van het kabinet. Het kabinet gaar voor 2020 uit van een jaarlijkse basispremie van 1421 euro. Dat is 37 euro meer dan we dit jaar betalen: een stijging van zo’n drie euro per maand.
Let op: Dit is een schatting van de overheid. Uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars dit najaar zelf hun tarieven bepalen. Vorig jaar schatte de overheid de stijging te hoog in.
Dat zou dit jaar wel eens anders uit kunnen pakken omdat de overheid de collectieve kortingen door de basis zorgverzekeringen aan banden legt. Die gaat van tien naar maximaal vijf procent korting. Dat scheelt waarschijnlijk 60 tot 80 euro per jaar.
Het eigen risico blijft tot 2022 gelijk: €385

Zorgtoeslag: onbekend

De zorgtoeslag zal naar verwachting iets stijgen, maar hierover is nog niets concreets bekend.

Prinsjesdag en Wonen

Huren: goedkoper

Het aandeel van de WOZ-waarde bij de bepaling van de huur wordt beperkt tot 33 procent. Dat maakt huren goedkoper.

Miljard euro voor extra bouw

Er komt een fonds van 1 miljard euro om bouw te stimuleren
Woningcorporaties krijgen een belastingkorting van 100 miljoen per jaar. Dat wordt in mindering gebracht op de verhuurdersheffing. Zo moeten ze meer geld overhouden voor nieuwe projecten.

Prinsjesdag en belastingen

Spaartaks: op de schop

Spaarders die minder dan 440.000 euro op de bank hebben staan, hoeven daar vanaf 2022 veel minder tot geen belasting over te betalen. De invoering van de maatregel laat onder meer lang op zich wachten door de aanhoudende (ict) problemen bij de Belastingdienst.
Tegenover minder belasting op spaargeld komt een zwaardere belasting van beleggingen en onroerend goed (tweede huizen) te staan. Hoe die belasting er precies uit gaat zien is nog niet bekend.

Auteur