Dresden deel 2: Meer foto's, een filmpje en meer tips van Ben Koster

In Plus Magazine Februari een verhaal van Ben Koster: Dresdens engelen zingen weer. In deze aanvulling meer beeld en een filmpje. En nog een paar tips.

Méér foto's en daaronder reistips van Ben Koster

• Ja, hoe reis je naar Dresden? Met de auto kan, voor wie niet opziet tegen een autorit van 735 kilometer (gerekend vanuit Amsterdam). Vliegen kan ook, maar er is geen rechtstreekse verbinding. Dat wordt dus omvliegen via bijvoorbeeld Frankfurt of München, en dat kost tijd. De trein is ook een optie, maar overdag is overstappen dan onvermijdelijk. Rechtstreeks kan wel met de nachttrein: elke avond van Amsterdam naar Dresden en vice versa, met stops in Utrecht en Arnhem.

• Een hotel vinden in een vreemde stad? Ik zoek altijd een hotel met of nabij een parkeerplaats of parkeergarage. Maar in Dresden valt de parkeerellende op het eerste gezicht erg mee, al is een deel van het centrum voetgangersgebied. Wie een hotel zoekt op loopafstand van het centraal station (met vlotte tramverbinding naar het vliegveld) kan denken aan Ibis: drie flinke gebouwen achter elkaar aan de Prager Straße, een moderne en drukke winkelstraat die doorloopt naar het oude centrum. Netjes, betaalbaar en een prima locatie. Nadeel: Ibis vraagt geld als je met je laptop op het internet wilt. Kinderachtig! Maar er is een Starbucks op de hoek, alwaar plenty cafe latte, gemakkelijke stoelen en gratis WiFi.

• Er zullen heel wat ambtelijke commissies langdurig op hebben gestudeerd, maar wat het openbaar vervoer betreft heeft Dresden het ei van Columbus gevonden. Het werkt zo: je loopt naar een (grotere) tramhalte van de S-Bahn, je ziet een automaat staan, je kiest of je een of meerdere kaartjes wilt, je gooit de nodige munten in het apparaat en de kaartjes rollen eruit, eventueel met wisselgeld. Dan stap je in de tram en stempelt je kaartje, dat een uur lang op alle lijnen geldig blijft. Toegegeven, ik was wantrouwend. Want, kan zo’n simpel systeem wel werken? Maar ik ben volledig overtuigd: het is briljant. Zelfs ik snap het.

• Wie de in de keien gegraveerde tekst op de Altmarkt wil zien: ga met je rug naar café Barococo (het heet echt zo!) staan aan de zuidkant van het plein, loop langs de ingang van de ondergrondse parkeergarage, zoek een laag stenen muurtje en kijk onder de geparkeerde auto’s. Vergrootglas mee.

• Raphaëls magnifieke schilderij de ‘Sixtijnse Madonna’ hangt in de Gamäldegalerie Alte Meister, in een vleugel van het Zwingerpaleis. Kijk ook eens naar de prachtige verzameling Rembrandts en andere Hollandse meesters.

• Liefhebber van Harry Mulisch’ boek ‘Het stenen bruidsbed’? Dan kunt u een speciale wandeling maken langs locaties die een rol spelen in het boek. Mail naar Claus Kemmer in Dresden: info@kunsttour-dresden.de. Kost een paar centen (€100 om precies te zijn), maar dan leidt Claus je twee uur rond (in het Nederlands) en mag je desnoods met een hele groep komen. Zie: www.kunsttour-dresden.de

• Wolf Biermann trad in december 2004 op in de Gedenkstätte Bautzner Straße (Bautzner Staße 112a), een instelling die informatie verstrekt over en hulp verleent aan voormalige politieke gevangenen in de DDR. Van dat concert is een dubbel-cd gemaakt:‘Hänschen-klein ging allein...’ (€20). De opbrengst gaat naar de Gedenkstätte. Info: www.bautzner-strasse-dresden.de

• De kerstmarkt in Dresden (Striezelmarkt) is beroemd. Op de Altmarkt natuurlijk, wo anders?

• Herman van Veen treedt regelmatig op in Duitsland, zo ook in het Kulturpalast in Dresden. Check hun programmering. Misschien een reden om de stad juist dan te bezoeken? Of juist niet natuurlijk.

• Vanuit Dresden kun je tal van excursies maken. Enkele suggesties: het DDR-museum (in Radebeul) en de beroemde rotspartijen van de Bastei, in de Sächsische Schweiz (ten oosten van de stad). De as van de slachtoffers van het bombardement op Dresden is begraven op het Heidefriedhof, in het noordwesten van de stad, alwaar diverse monumenten. De slachtoffers van het bombardement worden hier elk jaar herdacht. Kijk uit voor de neonazi’s die dan ook in de stad zijn.

• Een kaartje sturen naar uw vrienden bij Plus Magazine wordt zeer gewaardeerd: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn.

• Fijne reis!

 

 

Deze reistips Dresden horen bij het artikel van Ben Koster in Plus Magazine van februari 2010: ‘Dresdens engelen zingen weer’

Auteur 
Bron 
  • BK/Plus Magazine