Een speciale band

Actrice en cabaretière Jetty Mathurin heeft een speciale band met haar kleinzoon, die het Sydroom van Down heeft. “Tien minuten na zijn geboorte mocht ik hem in mijn armen nemen en ik heb hem nooit meer neergelegd.”

“Van tijd tot tijd ga ik naar Zorgboerderij De Vier Jaargetijden om Jamie op te zoeken. Jamie is mijn speciale kleinzoon. We hebben geen bloedband maar ik heb voor hem gekozen. Tien minuten na zijn geboorte mocht ik hem in mijn armen nemen en ik heb hem nooit meer neergelegd.

Missing media-item.“Met de komst van Jamie is een nieuwe wereld voor me opengegaan. Plotseling zag ik meer mensen met het Syndroom van Down om me heen en vaak dacht ik aan Jamie. Zou hij ook eens zelfstandig naar de bus kunnen lopen? Na een aantal jaren werd het duidelijk dat dit niet het geval is. Jamie functioneert cognitief heel laag en kan klimmen als de beste. Maar wat Jamie vooral heel goed kan is echt communiceren. Met zijn grote bruine ogen brengt hij een gevoel over door intens naar je te kijken. Hij praat met zijn ogen. En daardoor dwingt hij je om te kijken en te observeren.

“In mijn werk als actrice en cabaretière kijk ik ook. En daar gaat het kijken veelal via het hoofd. Het verschil tussen mijn speciale kleinzoon en mijn wereld is het verschil tussen hoofd en hart. Met dit verschil in gedachten steun ik het werk van het NSGK omdat zij met hart en ziel, maar ook met het hoofd zich hard maken voor het welzijn van onze speciale burgers.”

Wilt u net als Jetty Mathurin het werk van NSGK steunen? Dat kan eenvoudig door nu een online donatie te doen. Met uw gift helpt NSGK kinderen als Jamie om zo volwaardig mogelijk te kunnen leven.

Auteur 
  • Jetty Mathurin