Een vakantie boeken via internet

Het is nu ook mogelijk om uw zomervakantie via internet te boeken. Wij laten zien hoe het werkt en waar u aan moet denken.

Online boeken

Met de opkomst van internet is het zelf een vakantie boeken via een website ook steeds populairder geworden. Er zijn natuurlijk nog meer dan voldoende reisbureau's waar u persoonlijk langs kunt gaan en na een goed gesprek uw vakantie kunt laten boeken. Maar het zelf via internet doen, scheelt soms in de kosten en geeft u ook alle tijd om rustig rond te kijken. Iets wat wat lastiger is als er nog 5 wachtenden achter u in het reisbureau staan.

ArubaBijna alle bekende en minder bekende reisorganisaties hebben een website waarop uitgebreide informatie over vakantiebestemmingen en -verblijven te vinden is. Een voorbeeld hiervan is zomer.bizztravel.nl. Deze website gebruiken we hier even als praktisch voorbeeld.

Vakantiebestemmingen zijn op verschillende manieren te vinden op deze website. U kunt direct een land uitkiezen in horizontale balk bovenin het venster. Een alternatief is het kader  rechtsboven in het venster, waarin direct de bestemming, de vertrekweek en duur van de vakantie is op te geven.

In dit geval kiezen we voor de balk. Een klik op 'Canarische eilanden' leidt naar de pagina van deze eilandengroep. Een klik op de knop Toon aanbod links geeft een overzicht van alle vakantieverblijven op de Canarische eilanden, met een korte beschrijving, het aantal sterren, een klantbeoordeling en de prijs per persoon. Houd er wel rekening mee dat die prijs vaak de gunstigste is.

Om meer duidelijkheid te krijgen over de prijzen voor u en natuurlijk ook de beschikbaarheid van het verblijf, klikt u op de naam van het vakantieverblijf of de link 'Check prijzen en beschikbaarheid'. U komt dan op een pagina die het vakantieverblijf uitgebreid beschrijft. U kunt nu, zonder verdere verplichtingen, controleren of het verblijf nog beschikbaar is voor de periode dat u op vakantie wilt. Kies onderin het venster het aantal personen dat meegaat en of u met eigen vervoer of bijvoorbeeld het vliegtuig naar de plaats van bestemming wilt.

Vervolgens klikt u op de toepasselijke maandtab in de prijstabel. Daarna verschijnen de verschillende aankomstdatums voor de gekozen maand. De prijzen voor een of meer typen kamers of andere soorten verblijven staan in de tabel. De prijs is niet alleen afhankelijk van de aankomstdatum -hoogseizoen is vanzelfsprekend het duurst- maar ook de lengte van uw vakantie. Houd er ook rekening mee dat er vaak nog extra kosten bijkomen, zoals voor verzekeringen, linnengoed en dergelijke. Wanneer een reis niet meer beschikbaar is voor een bepaalde datum of periode, is deze niet meer aan te klikken en heeft hij een afwijkende kleur.

Klik op een prijs die u aanstaat en er verschijnt een prijsberekening. Wanneer u de reis nu nog niet online wilt boeken, maar wel wilt bewaren, kunt hem in uw internet browser bij de Favorieten laten toevoegen. Klik daarvoor onder de beschrijving van de bestemming op de link 'Toevoegen aan je favorieten'. Als u wel meteen wilt boeken, klikt u op de knop Stap verder. Wees gerust: zolang u nog niet officieel heeft bevestigd, heeft u de reis nog niet geboekt.

U kunt vervolgens stap voor stap uw wensen en persoonsgegevens opgeven. Deze worden via een beveiligde verbinding doorgegeven aan de reisorganisatie. Bij Bizztravel geeft u bijvoorbeeld op of u een annuleringsverzekering en reisverzekering wilt. Een tip hierbij: bij verzekeringsmaatschappijen en de ANWB -www.anwb.nl- kun u vaak goedkoper verzekeringen afsluiten voor uw vakanties. Zeker als u vaker op vakantie gaat, kan een doorlopende reis- of annuleringsverzekering voordeel bieden.

Wanneer u bij de volgende stap uw persoonsgegevens heeft opgegeven, kunt u de boeking bevestigen. Tegenwoordig is de aanbetaling of hele vakantie ook meteen bij het boeken van de reis via internet te betalen. Bijvoorbeeld via een creditcard of met Ideal via de internetrekening bij uw bank. Na het boeken van een reis hoort u altijd een bevestiging van uw boeking via e-mail of brief te ontvangen.

Vanzelfsprekend zullen websites bij andere reisorganisaties zoals www.oad.nl, www.vrijuit.nl of www.neckermann.nl er anders uitzien. Maar in grote lijnen is daar op dezelfde manier een reis te boeken.

Vakantie-info

Wanneer u een reis boekt bij een reisorganisatie is het verstandig erop te letten of deze is aangesloten bij de ANVR. Deze overkoepelende organisatie zorgt er, in samenwerking met de Consumentenbond, voor dat u niet onverwacht wordt geconfronteerd met onredelijke bepalingen bij uw reis. Ook zorgt de ANVR ervoor dat het geld voor uw vakantie in goede handen blijft en dat u eventueel bij klachten bij een Geschillencommissie terecht kunt. De website van de ANVR vindt u op www.anvr.nl. In het menu ziet u onder 'Over ANVR' en 'Op reis' in het menu meer informatie voor u als reiziger.

Het is lastig om zelf vakanties bij verschillende reisorganisaties goed met elkaar te vergelijken. U raakt al snel het overzicht kwijt door alle mogelijkheden. Daarom is het prettig dat er speciale websites zijn die reizen voor u met elkaar vergelijken. Een voorbeeld daarvan is www.reizenvergelijker.nl. Hier zijn vakanties te vergelijken aan de hand van een bestemming, type vervoer en andere relevante zaken. De gevonden reizen kunt u vervolgens sorteren op prijs. Andere reizenvergelijkers zijn reizen.kelkoo.nl en www.weekendvergelijker.nl, speciaal gericht op weekendtrips.

Lees ook

Auteur 
  • Alex Wit