Eet en leef gezond = blijf jonger en gezonder

Mens sana in corpore sano: 'Een gezonde geest in een gezond lichaam'. Wie kent het gezegde niet. Maar wie weet dat het afkomstig is van Decimus Iunius Iuvenalis, ook bekend als Juvenal, een Romeinse poëet die leefde in de late eerste/vroege tweede eeuw na Christus. Hij schreef dit beroemde, en nog steeds veel aangehaalde citaat in zijn 'Satires', een serie met literair satirisch werk en gedichten.

Wat Juvenal eeuwen geleden al schreef, geldt vandaag de dag nog steeds: een gezonde geest en een gezond lichaam kun je niet los zien van elkaar. Want hoe je je voelt heeft invloed op je lichaam. En is het lichaam niet gezond dan heeft dat weer invloed op de geest.

Huidveroudering begint al vanaf dat we zo'n jaar of 25 zijn. Het tempo waarin de huid verouderd is voor een deel biologisch bepaald, maar door een bewustere en gezonde leefstijl is dit proces  positief te beïnvloeden. De conditie van de huid is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Natuurlijk is huidverzorging belangrijk, maar met een gezonde leefstijl hebt u veel meer effect van de crèmes en lotions dan wanneer u dezelfde producten gebruikt, maar een ongezonde leefstijl hebt.

Missing media-item.

Gezond eten

Ook gezonde voeding is positief van invloed op de conditie van de huid en het verouderingsproces. Op het menu horen ondermeer groente, fruit en minimaal twee keer per week vis. (LINK NAAR EET JE GEZOND).

Voorkom stress  

De huid is de spiegel van de geest. Hebt u veel stress, zowel geestelijk als lichamelijk, dan vindt dit zijn weerslag in de conditie van de huid. Het gevolg: donkere kringen onder de ogen, wallen en rimpels. Bij stress kunnen yoga- en ademhalingsoefeningen helpen om weer te ontspannen. (IS VAST EEN LINK NAAR YOGAOEFENINGEN OF ZO)

Slaap goed

Een nacht, of paar nachten, wat slechter slapen is meestal niet direct van invloed op de conditie van uw huid. Maar wanneer de slapeloosheid langer duurt zult u de gevolgen daarvan zowel geestelijk als lichamelijk wel gaan merken. Ook hier kunnen yoga- en ontspanningsoefeningen helpen. Neemt de slapeloosheid ernstige vormen aan, raadpleeg dan uw arts.

Weinig alcohol, geen nicotine

Dat overmatig alcoholgebruik en nicotine slecht zijn voor uw gezondheid is bekend. Maar wist u dat ook dat deze stoffen uw huid beschadigen waardoor deze vroegtijdig kan verouderen?

Missing media-item.

Matig in de zon

Zon is niet per definitie ongezond. Zon is zelfs noodzakelijk voor de aanmaak van vitamine D. Dat we bij het zonnebaden ons lichaam moeten insmeren met een crème met goede beschermingsfactor is bekend. Maar ook al schijnt de zon niet, er zijn wel altijd UV-stralen. Daarom is belangrijk om de gezichtshuid te beschermen en altijd een dagcrème te gebruiken met minimaal factor 12 of 15.
 

Goede huidverzorging

Met gebruik van de juiste producten kunt u ervoor zorgen dat rimpelvorming vermindert. Om te bepalen welke producten voor uw huid geschikt zijn is het belangrijk te weten wat uw huidtype is. (LINK NAAR ARTIKEL LYDIA)

Bewegen

Bewegen houdt jong. Minimaal dertig minuten bewegen per dag helpt u om zich fitter te voelen, beter met stress om te gaan en er jonger en slanker uit te zien. Regelmatig bewegen vermindert daarnaast ook de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Alle beweging is goed. Denk aan dansen, yoga of andere sporten. Maar ook dagelijks wandelen, fietsen en de trap nemen levert al behoorlijk wat beweegminuten op. Prima voor uw lichaam! Maar wist u dat u ook uw gezicht jonger kunt houden door dagelijks speciale gezichtsoefeningen te doen? (LINK NAAR ARTIKEL)
Auteur 
  • Redactie