Geldkwesties oktober 2013

Getty Images

Wie is verantwoordelijk voor de reparatie van mijn buitenmuur? Kan ik op proef samenwonen? Het antwoord op deze en andere vragen leest u in de geldkwesties van deze maand.

AOW aanpassen bij partner in verpleeghuis

Mijn vrouw is enige tijd geleden opgenomen in een verpleeghuis en ik vrees dat het een langdurige zaak zal worden. Is het verstandig om onze gehuwden-AOW om te laten zetten in twee AOW’s voor alleenstaanden?

Wellicht. Het lijkt op het eerste gezicht gunstig omdat u beiden een AOW van 70 procent van het netto-minimumloon gaat ontvangen in plaats van 50 procent. Aan de andere kant zijn er ook financiële nadelen. Zo gaat uw vrouw voor het verzorgingshuis de hoge eigen bijdrage betalen in plaats van de lage eigen bijdrage. Dat kan veel schelen. Een proefberekening van de nieuwe bijdrage kunt u bij het Centraal Administratiekantoor (CAK) aanvragen of zelf maken op de site van het CAK (www.hetcak.nl). Daarnaast gaat u meer belasting betalen en kan een eventuele zorg- en/of huurtoeslag veranderen. Neem voor de exacte gevolgen contact op met de Belastingdienst of maak op www.toeslagen.nl zelf een proefberekening. Uw aanvullend pensioen zal niet veranderen als u gescheiden gaat wonen. Dat pensioen is van u of van uw vrouw. Als u alle plussen en minnen bij ­elkaar optelt, weet u of het voor­delig is om de AOW te wijzigen.

Scheur in muur

Er zit een scheur in de buitenmuur van mijn appartement. Wie is verantwoordelijk voor de reparatie?

De buitenmuren zijn gemeenschappelijk eigendom van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Stel daarom het bestuur van de VvE op de hoogte van de scheur.

Samenwonen op proef

Enkele jaren geleden ontving ik een nabestaandenuitkering. Ik heb in die periode enkele maanden op proef samengewoond. Dat beviel niet, we gingen weer uit elkaar en ik kreeg mijn uitkering terug. Die eindigde toen ik AOW kreeg. Met mijn nieuwe vriend, die ook AOW heeft, overweeg ik te gaan samenwonen. Kan dat nu weer op proef?

Nee. De nabestaandenwet kent een proefperiode omdat het recht op een nabestaandenuitkering na een halfjaar samenwonen vervalt. Bij de AOW is dat niet het geval. Bij een verandering in uw woonsituatie blijft u recht houden op een AOW-uitkering, alleen de hoogte van de AOW verandert. Dat werkt twee kanten uit: gaat u samenwonen, dan daalt uw AOW van 70 procent naar 50 procent van het netto-minimumloon. Gaat u uit elkaar en woont u weer alleen in uw eigen woning, dan ontvangt u weer een alleenstaanden-AOW van 70 procent.

Gevolgen langdurig werkloos

Mijn man is bijna drie jaar geleden ontslagen. Binnenkort stopt zijn WW-uitkering en moet hij een IOAW-uitkering aanvragen. Wat zijn de gevolgen?

Een IOAW-uitkering (Inkomensvoorziening voor Oudere en Gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werkloze Werknemers) is even hoog als een bijstandsuitkering, zodat uw inkomen er hoogstwaarschijnlijk op achteruit gaat. Daarnaast gelden de voorwaarden voor een IOAW-uitkering niet alleen voor uw man, maar ook voor u zolang u de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt. Dat betekent dat u beiden een sollicitatieplicht hebt en dat de gemeente een tegenprestatie mag verlangen in de vorm van onbetaald werk. Dat verschilt per gemeente. Het grote voordeel van een IOAW-uitkering boven een bijstandsuitkering is dat er niet wordt gekeken naar uw spaargeld en eigen huis.

Erfenis voor kinderen eerste huwelijk

Ik heb al jaren geen enkel contact meer met de vier kinderen uit mijn eerste huwelijk. Onlangs ben ik hertrouwd met een man die zelf geen kinderen heeft. Als ik kom te overlijden, moet mijn man dan mijn erfenis aan de kinderen uitbetalen? Er is geen testament.

Nee. Uw kinderen krijgen hun erfdeel niet uitgekeerd na uw overlijden. Zij krijgen een vordering op uw man en het geld krijgen ze pas in handen als hij komt te overlijden. Overweeg ook wat uw wensen zijn in de omgekeerde situatie. In het geval dat uw man als eerste komt te overlijden, bent u zijn enige erfgenaam. Na uw overlijden komen zijn en uw bezittingen bij uw kinderen terecht. Als u dat niet wilt omdat er al jaren geen contact meer is, dan moeten u en uw echtgenoot een testament laten opmaken.

Inclusief of exclusief inboedel

Mijn vader wordt binnenkort opgenomen in een verzorgingshuis. Hij wil zijn woning aan mij verkopen. Ik wil zijn huis graag kopen, maar ik heb geen interesse in de inboedel. Met mijn zus hebben wij geen enkel contact. Moet ik mijn zus informeren als ik mijn vaders inboedel weg wil doen?

Nee. U en uw vader hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van het huis. Uw vader kan het huis aan u verkopen, inclusief de inboedel. U bent dan ­eigenaar van alle spullen en u kunt ermee doen wat u wilt. U hoeft dus geen contact te zoeken met uw zus voor deze transactie.

Verzekering opzeggen

Ik heb mijn autoverzekering ongeveer twee jaar geleden afgesloten. Op internet zag ik een goedkopere verzekering. Kan ik mijn oude ver­zekering per maand opzeggen en overstappen?

Ja. Als u een autoverzekering afsluit, heeft deze verzekering in principe een looptijd van één jaar. Zegt u de verzekering na dat eerste jaar niet op, dan wordt de autoverzekering automatisch verlengd en kunt u na dat eerste jaar de verzekering iedere dag opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Er zijn ook verzekeringen met een langere looptijd, maar hiervoor moet u bij het afsluiten een extra handtekening zetten. Als u dat gedaan hebt, kunt u zich dat vast nog herinneren. Zo niet, dan heeft uw verzekering een looptijd van een jaar.
Auteur