Hoogtepunten van Slovenie

Slovenië is misschien niet de eerste vakantiebestemming die bij u op komt. Maar eenmaal daar ervaart u de schoonheid en de rust van een van de groenste landen van Europa. Zoover en Plusonline zetten de hoogtepunten voor u op een rij.

Dit land dat half zo groot is als Nederland en slechts 2 miljoen inwoners telt grenst aan de zuidrand van de Alpen en hoorde lange tijd bij Oostenrijk. Slovenië is vele meren, grotten, bergen en vriendelijke bewoners rijk. Een land om te ontdekken! 

De best beoordeelde vakantiebestemmingen in Slovenië op Zoover zijn:

Ribcev laz
 9.5
Most na Soci
 9.0
Kranjska gor
 8.8
Ljubjana
 8.5
Bled
 8.5


Ribcev Laz Bohinj

Ribcev Laz is een dorp  gelegen bij het Meer van Bohinj in het Triglav Nationaal Park. Dit nationale park in het noordwesten van Slovenië is vernoemd naar de hoogste berg van het land, de Triglav. Het park ligt in de Julische Alpen en een wintersportvakantie is hier  in de winter ook mogelijk. Mariëtte zegt op Zoover: ‘’Ribčev ligt op 25km van de grotere plaats Bled maar is een wereld van verschil. Geen massa’s dagjestoeristen: hier kom je om te wandelen, klimmen, raften, vissen of om te fietsen. Het dorp is prachtig gelegen aan een mooi blauw-groen meer!’’

Most na Soci

Het plaatsje Most na Soci ligt op een rotsachtige top waaronder de rivieren de Soca en de Idrijca samenkomen. In het verleden boden deze twee rivierbeddingen tussen de diep uitgehouwen rotsachtige hellingen uitstekende bescherming tegen indringers.  ‘’Most na Soci is prachtig gelegen tussen de rivieren aan het meer en heeft diverse restaurants, bars, cafés en musea. Er is veel te zien en vooral actieve mensen kunnen er hun hart ophalen. Wandelen, mountainbiken, vliegvissen en outdooractiviteiten als kayakken, paragliden, en raften; het kan er allemaal. In de winter zijn er diverse skigebieden in de buurt. Voor treinliefhebbers is de stoomtrein die elke zondag naar Bled gaat een fantastische attractie’’ aldus een Zooverbezoeker.

Kranjska Gora

Het gezellige dorpje Kranjska Gora ligt ook in het noordwesten van Slovenië en aan de rand van het Triglav Nationaal Park. ‘’Dit dorpje is verreweg het gezelligste dorpje in de omgeving. Het ligt prachtig aan de rand van het Nationaal Park en vlakbij de Italiaanse en Oostenrijkse grens. Het heeft een aantal gezellige restaurantjes waar je goed kunt eten voor weinig geld. Het kleine centrum is autovrij. De bevolking is vriendelijk en het is een stuk goedkoper dan net over de grens!’’ zegt Miranda op Zoover.

Ljubljana

In de Sloveense hoofdstad Ljubljana is geen sprake van massatoerisme, maar het bruist er zoals het een hoofdstad betaamd. Zomerse terrasjes sieren de stad, inclusief palmen en ligstoelen.  Ook is het een ideale stad om te shoppen. Omdat Ljubljana vlak bij de Italiaanse grens ligt zijn er vele Italiaanse modehuizen en vind je er designerkleding tegen lagere prijzen. Slovenië is in het algemeen goedkoper dan Nederland, zo ook de hotels. In Ljubljana vind je er ontzettend veel. In het zuiden en zuidwesten van het land, tussen de de Golf van Triëst en Ljubljana, vind je vele grotten (jama’s) die zich gevormd hebben in het poreuze kalkgesteente. De bekendste is de Postojna grot het best toegankelijk zijn de Skocjanske grotten die door UNESCO in de lijst van beschermde werelderfgoed is opgenomen.

Bled

Bled is al van oudsher een vakantieplaatsje. Het plaatsje is fraai gelegen aan het schilderachtige meer van Bled, dat jaarlijks veel bezoekers trekt. In de communistische tijd, toen Slovenië nog onderdeel uitmaakte van Joegoslavië, had dictator Tito aan het meer zijn vakantieverblijf, zijn villa staat er nog steeds. Via Bled kun je verder reizen naar de Julische Alpen, richting de Italiaanse grens. Deze Alpen zijn 's zomers een populair wandelgebied. In de winter kun je wintersporten. Omdat Bled niet al te ver van de snelweg naar het zuiden ligt, is het plaatsje heel geschikt als tussenstop voor reizigers richting Istrië in Kroatië. Ko zegt op Zoover over Bled: ‘’Vergeet niet de Vintgar kloof te bezoeken. Maar doe dit wel 's morgens vroeg, kom je later dan is het schuifelen op het smalle pad tussen de vele bustoeristen. Vanaf de burcht van Bled heb je een prachtig uitzicht.’’

Klimaat

Het weer in Slovenië wordt beïnvloedt door allerlei verschillende klimaten. In de zomer schommelt de temperatuur rond de 21°C en in de winter ligt de temperatuur vrijwel constant op het nulpunt. Er ligt in Slovenië dan ook vaak sneeuw waardoor het een goed gebied voor wintersport wordt. Skiën kun je het best doen tussen december en april.

*De beoordelingen zijn afkomstig van bezoekers van zoover.nl. Meer zooverbeoordelingen raadplegen? Kijk op zoover.nl


Lees ook:

 

Auteur 
  • Christine van den Brink
Bron 
  • Zoover.nl