Hoogtepunten van Tsjechië

De populariteit van Tsjechië als vakantiebestemming groeit snel, als stedentrip naar Praag, als wintersportoord of voor een zomervakantie naar bergen en natuur of naar andere oude steden dan Praag...

Steeds vaker wordt Tsjechië bezocht als vakantiebestemming. Voor zowel een stedentrip naar bijvoorbeeld Praag en als wintersportbestemming. Met name het gunstige prijsniveau wordt vaak genoemd als reden. Maar Tsjechië heeft ook veel moois te bieden zoals de bergen, vele rivieren of de oude steden met haar gebouwen. Het land telt ruim 10 miljoen inwoners, waarvan er ruim 1 miljoen in de hoofdstad Praag wonen. Wie een stedentrip boekt naar Praag, zal aangenaam worden verrast door deze adembenemend mooie, fascinerende stad. De stad wordt verdeeld door de rivier de Vltava. Prachtige bruggen verbinden beide delen en ’s avonds zijn zij door de romantische verlichting uitstekend geschikt voor mooie wandelingen.

De best beoordeelde plaatsen in Tsjechië zijn:

Praag: 8.6
Ceský Krumlov: 8.5
Vrchlabi: 7.9
Spindleruv Mlyn: 7.8
Cerny Dul: 7.7

Praag

Missing media-item.Het is absoluut een aanrader om Praag een keer te bezoeken. Je kan er namelijk genieten van prachtige gebouwen en bezienswaardigheden. Een voorbeeld daarvan is de Karelsbrug met daarop maar liefst 30 standbeelden en beeldhouwwerken. Praag is een gezellige drukke stad met een relatief compact centrum. Het prijsniveau rond de toeristische plekken ligt op het Nederlandse niveau, maar loop je enkele straatjes verder dan zijn de prijzen behoorlijk lager. Een aanrader is de Praag-card waarmee je bij vrijwel alle bezienswaardigheden gratis toegang hebt.

Ceský Krumlov

Missing media-item.Ceský Krumlov is een erg romantisch stadje aan de oevers van de Moldau rivier. Je vindt hier mooie winkeltjes, smalle straatjes, prachtige gebouwen en een erg groene omgeving. Een Zoover bezoeker noemde Ceský Krumlov zelfs het Brugge van Tsjechië. Het is een stadje waar je uren kunt dwalen en slenteren door de straatjes. Bovenop de berg kan je een burcht bezoeken met prachtige tuinen. De prijzen in Ceský Krumlov zijn laag, ondanks het feit dat het stadje erg toeristisch is.

Vrchlabi

Missing media-item.Vrchlabi is een leuk dorp met verschillende (kleine) skigebieden in de omgeving. Er zijn tal van goede en betaalbare restaurantjes waar het tot laat in de avond erg gezellig kan zijn. De omgeving is ronduit schitterend en de mensen zijn er heel vriendelijk en behulpzaam. Het is wel aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen als je van plan bent te gaan wandelen in de Kroknoze (Reuzengebergte). Een tip voor autoliefhebbers is het bezoeken van de Skoda fabriek, waar ze op een testbaan nieuwe auto’s aan het testen zijn.

Spindleruv Mlyn

Missing media-item.Je spreekt het ongeveer uit als 'Spiendermeulen'. Het is een klein dorpje waarde sfeer goed is en parkeren en reizen nog makkelijk. Voor beginnende wintersporters is Spindleruv Mlyn een perfecte locatie, mede door het grote aantal skileraren ten opzichte van het aantal mensen. De pistes liggen nogal uit elkaar, en je kunt daarom het beste met je eigen auto komen. Zo kun je bijvoorbeeld elke dag een andere stukje verkennen. Een uitstapje naar de bier- en glasfabriek in Harrachov is aan te raden.

Cerny Dul

Missing media-item.Cerny Dul is een klein pittoresk dorpje waar het goed toeven is voor de beginnende skiërs. Het dorp is in opkomst en wordt steeds populairder. Met name de omgeving en het prijsniveau zijn aantrekkelijk aan Cerny Dul. Op Zoover wordt met veel lof gesproken over Restaurant Tibor, waar je heerlijk kunt dineren. Verder is het uitgaansaanbod in het dorp beperkt, zo is er weinig tot geen après-ski aanwezig.
Auteur 
  • Ralph Wolbrink