Kijk ook naar kleine lettertjes zorgpolis

Getty Images

Iedere Nederlander heeft verplicht een zorgverzekering afgesloten, maar de helft weet niet wat voor een verzekering. Ook het verschil tussen natura en restitutiepolis is voor de meesten niet duidelijk.

Dit blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Patiëntenfederatie NCPF. Bij de keuze voor een zorgverzekering letten mensen vooral op de prijs: 44% van de ondervraagden baseert de keuze op de hoogte van de premie en 38% let ook op korting.

Oppassen
De premies voor de basisverzekering zijn volgend jaar lager dan dit jaar. Patiëntenfederatie NCPF vindt dit geen gelukkige ontwikkeling, omdat de prijzen van de aanvullende verzekering omhoog gaan en de dekking vaak minder wordt. NCPF adviseert consumenten daarom goed naar de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden te kijken.

Checklist
Om consumenten te helpen bij het overstappen heeft NPCFeen checklist opgesteld die een advies op maat geeft, gebaseerd op iemands gezondheidstoestand. Het advies geeft uitleg over de evt. vergoeding van bepaalde behandelingen, of dit in het basispakket valt of in een aanvullende verzekering. Met dit advies kan iedereen op een vergelijkingssite een passende zorgverzekeraar zoeken. Uit de checklist rolt namelijk geen advies voor een bepaalde verzekering.

Natura of restitutie
De checklist legt ook het verschil tussen natura en restitutie uit, omdat dit voor veel mensen niet duidelijk is. Voor wie het niet precies weet:
- Bij een naturapolis moet de verzekerde naar zorgverleners waarmee de verzekering een contract heeft afgesloten. Stapt een verzekerde naar een andere zorgverlener dan is de verzekeraar niet verplicht alle kosten te vergoeden. In praktijk is er dus minder keuze.
- Bij een restitutiepolis kiest de verzekerde zelf de zorgverleners en moet de verzekeraar de kosten vergoeden. Dit is een volledige vergoeding, tenzij de kosten onredelijk hoog zijn. Een verzekerde heeft dus meer keus.

Gebruik eerst de checklist voor een advies voor uw situatie: zorgverzekering.npcf.nl/

Vervolgens kunt u zelf vergelijken:
Gebruik de vergelijker op PlusOnline en sluit direct af >>

Auteur 
  • Perry van Dijk
Bron 
  • geldenrecht.nl