Kijk uit met onderverhuur

Woont u even niet in uw huurwoning? Kijk dan uit met onderverhuur, wan de regels zijn soms streng.

Soms heeft u uw huurwoning een tijd niet nodig. Omdat u voor langere tijd in het buitenland bent bijvoorbeeld, of omdat u intrekt bij uw partner. Uw huis opzeggen wilt u niet, want uit het buitenland komt u  weer terug en het samenwonen kan tegenvallen. De maandelijkse huur voelt in de tussentijd alleen wel als weggegooid geld. Door de woning aan een ander onder te verhuren kunt u de kosten goedmaken, en er zelfs winst op maken. Interessant toch?

Als het om een sociale huurwoning gaat, is het in ieder geval beter om er niet aan te beginnen. Het is volgens de regels van de woningbouwverenigingen verboden, en als ze erachter komen heeft u een groot probleem.

Een sociale huurwoning is relatief goedkoop in de huurprijs. Ze worden bewust betaalbaar gehouden voor mensen met lagere inkomens. Onderverhuren voor een hoger maandbedrag is dan ook uit den boze. Onderverhuren voor dezelfde maandhuur trouwens ook: dan zouden immers wachtlijsten en toewijzingssystemen ontdoken worden.

Een man die zijn sociale huurwoning te huur aanbood op Marktplaats heeft de problemen ervaren. Een medewerker van de woningbouwvereniging zag de advertentie, waarin hij een huur vroeg van twee maal hetgeen hij zelf betaalde. De man werd uit het huis gezet en kreeg een boete opgelegd van € 5.000. De ontruiming werd door de rechter geaccepteerd. De boete niet – er was immers geen onderhuur tot stand gekomen. Was er wel een onderhuurder gevonden, en het was daarna aan het licht gekomen, dan was de straf niet alleen huisuitzetting en een boete, maar ook het afdragen van de geboekte winst op de huurwoning.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl