Landgoed van de maand: Frans, Engels en Soels

Wandel mee over de mooiste landgoederen van Nederland: deze maand Soelen bij het Betuwse Zoelen.

Twintig tuinmannen had de familie Völcker – sinds halverwege de 19de eeuw de bewoners van Kasteel Soelen – ooit in dienst. Twaalf keer per jaar kregen de mannen opdracht de sneeuwbessen en ribessen op kniehoogte te snoeien. Op den duur ontstond er een honderden meters lang witroze tapijt tussen de eikenlanen. Omdat Staatsbosbeheer, dat Landgoed Soelen sinds 1992 in beheer heeft, niet over de mankracht beschikt voor zulke exercities, is het bloeiende tapijt niet teruggekomen na de reconstructie van het landgoed. Nu groeit er gras tussen de nieuw aangeplante eiken.
Maar verder is er de afgelopen vijftien jaar alles aan gedaan om de historische elementen die verloren waren gegaan, in ere te herstellen.

Verschillende stijlen

Sommige delen van het landgoed zijn in de strakke Franse landschapsstijl teruggebracht, andere in de romantische Engelse stijl met slingerende paadjes, losse boomgroepen en mooie doorkijkjes. En – heel bijzonder – Soelen kent nog een derde stijl, die in de volksmond de ‘Soelse stijl’ is gaan heten en te danken is aan mevrouw Völcker. Zij ging regelmatig op de thee op Kasteel Middachten in De Steeg bij Arnhem en kwam dan met een stekje van een mooie boom thuis. Het gevolg is dat op sommige plekken een ratjetoe van bomen staat, die noch op een landgoed, noch in het rivierengebied thuishoren. Zo verschiet een groepje bomen met maar liefst dertien verschillende boomsoorten elke week van kleur.

Op Soelen wordt graan verbouwd en groente, maar het landgoed staat niet voor niets in de Betuwe: van juni tot oktober levert de pruimenboomgaard verse pruimen. En u mag er van snoepen!

Wandelen

De inwoners van Zoelen komen er graag voor een wandelingetje. Anneke Hers en haar gezin hoeven daarvoor niet ver te lopen; zij bewonen sinds drie jaar een van de appartementen in het koetshuis van het kasteel. “Het is heel bijzonder om hier te wonen. We genieten ontzettend van de natuur en van de wisseling van de seizoenen. Ik weet nog dat we de eerste weken dat we hier woonden – het was in mei – elke ochtend om vijf uur wakker werden van de vogels. Inmiddels zijn we daaraan gewend en is mijn man een echte vogelaar geworden; hij loopt voortdurend met een camera in het bos rond.”

Missing media-item.

Het poorthuis en de toegangsbrug tot het kasteel.

Praktische informatie

Landgoed Soelen ligt aan de rand van het Betuwse dorp Zoelen.
Met de auto: neem vanaf de A15 (Gorinchem-Nijmegen) afslag 32 (Tiel-West). Volg de borden naar Zoelen. In Zoelen bij de kerk linksaf, kasteel voorbij rijden, parkeren op het terreintje tegenover huisnummer 60.

Met openbaar vervoer: vanaf station Tiel reist u in ongeveer 15 minuten met de bus naar Zoelen. In het weekend bent u aangewezen op een regiotaxi.

Wandelen: over Landgoed Soelen is een ca. 3 kilometer lange wandelroute (groene paaltjes) uitgezet, ook geschikt voor rolstoelen. Wie verder wil lopen, kan kiezen voor Rondje Tiel (20 kilometer). Vanaf station Tiel loopt u dan over grasdijken, door uiterwaarden en over de landgoederen Thedinghsweert en Soelen. Omdat het een rondwandeling is, kunt u de gemarkeerde route overal oppikken. Kasteel en koetshuis van Soelen worden bewoond en zijn niet toegankelijk. Honden moeten aan de lijn, behalve op enkele gemarkeerde veldjes.

Meer informatie: T 0418-59 24 11 of
www.staatsbosbeheer.nl > Gelderland > Betuwe.

 

Auteur