Mooie handen, sterke nagels

Leg ze in de watten, bescherm ze, geef ze extra aandacht – onze handen en nagels hebben het hard nodig.

Handen verouderen vaak sneller dan het gezicht. Niet zo gek, want handen worden genadeloos blootgesteld aan schoonmaakmiddelen, zon, weer en wind. Al die ‘oudmakers’ komen bij de handen extra hard aan, omdat de huid van de handen vrij dun is en weinig talgkliertjes bevat die het beschermende huidvet aanmaken.

Mooie handen

Het maakt een wereld van verschil als u uw handen altijd hebt beschermd tegen UV-stralen, maar het is nooit te laat om daar alsnog mee te beginnen. Gelukkig zit in steeds meer handcrèmes een ingebouwde UV-bescherming om pigmentvlekjes te voorkomen.

Eigenlijk zou u na elke wasbeurt uw handen daarmee moeten insmeren. Hebt u al last van pigmentvlekjes, dan kan de schoonheidsspecialiste daar wel iets aan doen. De huid kan gelaserd of gepeeld worden. De bovenste huidlaag zal zich dan vernieuwen en de vlekjes verdwijnen. De schoonheidsspecialiste kan ook iets doen als aderen en botjes hinderlijk zichtbaar worden doordat de spiermassa en het onderhuidse vet op de handen afneemt. Door het inspuiten van een filler wordt het verdwenen onderhuidse vet aangevuld.

Omdat de huid ook steeds droger zal worden, is een handmasker op z’n tijd een goed idee. Zo’n masker moet een half uurtje intrekken. Dat lijkt misschien lastig, maar als u het bijvoorbeeld tijdens het televisiekijken aanbrengt, kunt u rustig blijven zitten.

Sterke nagels

Ook nagels ontkomen niet aan veroudering. Sowieso groeien ze minder snel: is dat op je twintigste nog gemiddeld één millimeter per week, eenmaal de zeventig gepasseerd groeien ze wekelijks hooguit 0,6 millimeter. Nagels kunnen iets gaan verkleuren en daardoor wat grijzig worden. Ook wordt de nagelplaat minder dik; de nagels worden zachter en breekbaarder en zullen eerder splijten. Daar kunnen we wel wat aan doen.

Het is een kwestie van volhouden, maar een nagelverharder werpt op den duur beslist zijn vruchten af. Het is verder verstandig de nagels kort te houden, zodat ze minder snel breken. Vijlen is beter dan knippen en geeft minder kans op splijten. Vijl wel altijd één kant op (dus niet ‘zagen’) en zet de vijl loodrecht op de nagel, dan vijlt u hem alleen korter en niet dunner. Breken en splijten uw nagels om de haverklap? Een voedingssupplement met een vitamine B-complex versterkt ze van binnenuit.
Auteur