Net als in 'Duizend-en-één- nacht'

Alsof Sinbad de Zeeman de oliestaatjes aan de Perzische Golf verkende, zo voelde Sander Groen zich aan boord van de Costa Victoria. Ofwel: het rijke gevoel van een luxe cruise in oosterse sferen

De butler bezorgt een champagnebrunch, die ik eet op mijn balkon met zeezicht. Dan shoppen voor een nieuwe zwembroek, een paar baantjes trekken in het openluchtzwembad, bubbelen in de jacuzzi en naar de spa om te ontspannen bij een massage. Dineren doen we in vijf gangen bij kaarslicht. En dan: een gokje wagen in het casino, naar een musical in het theater, een film kijken onder de sterrenhemel of toch dansen in de disco? Vervelen is er niet bij en ik hoef er de deur niet voor uit – alle denkbare verwennerij en entertainment is hier beschikbaar, handig bij elkaar onder één dak.

De komende week verblijf ik op de Costa Victoria, een varend vijfsterrenhotel, voor een cruise in de Perzische Golf. In Nederland is het hartje winter, hier schijnt de zon bij een graad of 25.

Hoe luxueus het schip ook is, het leukste is dat je elke dag ergens anders bent. De ene dag trek ik de gordijnen open en zie ik de wolkenkrabbers van Abu Dhabi, de andere dag word ik wakker met uitzicht op de rozerode rotsen van Oman. ’s Nachts snurk
ik tevreden terwijl de kapitein van de ene naar de andere duizend-en-een-nacht-bestemming vaart, en overdag trek ik eropuit. Van Dubai gaan we via de emiraten Abu Dhabi en Fujairah, het eilandkoninkrijk Bahrein en beeldschoon Muscat terug naar Dubai.
Missing media-item.


Kantklossen met gouddraad

Abu Dhabi is de grootste staat van de Verenigde Arabische Emiraten, met ook de grootste olievoorraad. De gelijknamige hoofdstad is de rijkste stad op aarde – elke Arabier is hier zo’n dertien miljoen euro waard – en heeft er zo’n honderd miljard euro voor uitgetrokken om de kunsthoofdstad van het Midden-Oosten te worden. De lokale filialen van het Louvre en Guggenheim openen in 2012. Intussen biedt Abu Dhabi toeristen wat het populaire buur-emiraat Dubai ontbeert: ruimte, heel veel ruimte – pakweg 99 procent van het landoppervlak bestaat uit woestijn, eindeloze oranje woestijn met hier en daar een herkauwende kameel.

In een dozijn terreinwagens rijden we in konvooi de stad uit, van het asfalt af en zo de zinderend hete woestijn rond oasestad Al Ain in. De populairste attractie van Abu Dhabi is zo hard mogelijk rondracen door de woestijnduinen, balancerend op torenhoge duintoppen, loodrecht de diepte in en met razende motor weer naar boven – een vierwielaangedreven achtbaan in het woestijnzand, zeg maar. Na een bloedstollend uurtje wordt er geluncht in een nomadententenkamp en op de terugweg naar het schip is er nog een tussenstop om te knuffelen met kamelen.


Sierlijk geometrisch metselwerk

Fujairah is het enige emiraat zonder olie en daardoor nog het meest authentieke Golfstaatje. We krijgen in het stadje de vismarkt te zien, ’s lands oudste moskeetje en een fenomenaal, eveneens drieduizend jaar oud woestijnfort. In een speciaal voor toeristen opgetrokken ‘erfgoeddorp’, delen gerimpelde mannen in hagelwitte dishdasha’s (lange jurken) Arabische koffie en verse dadels uit. Mysterieus gemaskerde vrouwen in tenten kantklossen met gouddraad. Niet echt authentiek, maar het geeft een indruk van hoe de woestijnnomaden hier vroeger leefden. Een leuk dagje uit, zo’n kant-en-klare excursie. En daarna napraten en bijkomen op het achterdek bij de zachtroze zonsondergang boven de Perzische Golf.
Missing media-item.
Van de vijf bestemmingen blijkt Bahrein het minst te beklijven. Hoofdstad Manama biedt een nationaal museum en een moderne moskee. Landinwaarts zijn een op de Werelderfgoedlijst genoteerd Portugees fort en honderden prehistorische grafheuvels best bijzonder. Dat is het dan wel, en voorlopig blijft het daar ook bij. De anderhalf miljard euro die de koning heeft uitgetrokken voor de ontwikkeling van het toerisme in Bahrein steekt schril af bij de honderd miljard van Abu Dhabi.

Over het hoogtepunt van de Arabische cruise zijn alle passagiers het wel eens: Muscat, de hoofdstad van het sultanaat Oman, is een sprookje. Hier geen skyline van flonkerende torens, maar louter witte laagbouw met sierlijk geometrisch metselwerk, parmantige poortjes, koepels met kleurige mozaïeken en dikke deuren van verfijnd houtsnijwerk. En dat alles tegen een achtergrond van rozerode rotsen met op de toppen forten met plompe torens – dat zijn hier de enige wolkenkrabbers. Kan zo op een ansicht.


Labyrint van kronkelstraatjes

Na een laatste nacht op de Costa Victoria is het de beurt aan Dubai. De Arabische hoofdstad van het hedonisme staat bol van de hippe designhotels, loungebars, fusionrestaurants en megawinkelcentra. Nee, goedkoper dan thuis is het hier niet, maar met zoveel winkels bij elkaar – The Dubai Mall is ’s werelds grootste winkelcentrum – word je vanzelf gegrepen door het koopvirus. Helaas heb ik daardoor geen tijd gehad voor de oorspronkelijke kant van Dubai: het labyrint van kronkelstraatjes vol goud-,
specerijen- en textielsoeks, moskeeën en wind-torens. En dat is een goede reden om nog een keer terug te komen.

Voor meer informatie over cruises in de Perzische Golf:

Ga naar het reisbureau of kijk op www.costacruises.nl.

Lees ook:

Auteur