Prettig op reis met nuttige tips

Hoe heerlijk je vakantiebestemming ook is, de reis ernaartoe is niet altijd zo‘n pretje. Vier professionals vertellen hoe je goed voorbereid op pad gaat.

Tips van de ANWB'er

Pieter de Jong is senior hulpverlener bij de Wegenwacht van de ANWB. Hij zit al elf jaar op de weg om gestrande automobilisten te helpen.

Missing media-item.








Check je auto voor vertrek

Pieter: “Heb je een auto die alleen gebruikt wordt voor woon-werkverkeer, geef ’m dan een kleine beurt. Alles wordt daarbij nog even nagelopen.”

Leg de zwaarste spullen onderin
“De massa is dan beter verdeeld en je hebt een betere wegligging. Op het kentekenbewijs staat hoeveel massa een auto maximaal mag hebben.”

Neem een extra reservesleutel mee
“Er bestaat nu eenmaal de kans dat een sleutel kwijtraakt of afbreekt.”

Koop een reservewiel
“Vrijwel alle nieuwe auto’s hebben geen reservewiel meer. Je krijgt er een reparatiesetje bij waarmee je de dichtstbijzijnde garage kunt halen. Maar als je op de snelweg zit en je moet 50 kilometer rijden voordat de eerste afrit zich aandient, is je hele band stuk. Je auto moet dan afgetakeld worden, wat een oponthoud geeft van minimaal een halve vakantiedag. Zorg ook dat je de krik mee hebt, de wielsleutel, een extra setje verlichting, de gevarendriehoek en een veiligheidshesje.”

Neem water mee
“De motor kan oververhit raken als er niet genoeg koelvloeistof meer in zit. Met een fles water kun je de motor laten afkoelen.”

Zorg voor dekens
“Je zult niet de eerste zijn die ergens tegen de avond strandt met pech.”

Tips van de buschauffeur

Gert ten Blomendal is al 21 jaar buschauffeur bij Oad Reizen. Dit jaar rijdt hij op Tsjechië en Kroatië.

Missing media-item.








Trek niet te strakke sokken aan

Gert: “Je benen zetten tijdens de busreis iets op. Het is dan prettig als je sokken een beetje meerekken.”

Luister naar het praatje van de chauffeur aan het begin van de reis
“Er wordt bijvoorbeeld verteld hoe vaak we stoppen, wat er te drinken is in de bus en hoe laat het licht uitgaat. Belangrijke informatie.”

Hou rekening met wagenziekte
“Heb je last van wagenziekte, kies dan een zitplaats tussen de wielen, daar is de meeste stabiliteit. Of vraag of je voorin mag zitten. Hou er wel rekening mee dat je niet de enige bent en dat die plekken populair zijn.”

Geef medicijnen die koud moeten liggen
af bij de reisleiding “In elke bus is een koelkast aanwezig.”

Eet ’s avonds niet te zwaar
“Aangezien je de hele nacht moet zitten, is het niet fijn om een heel volle buik te hebben. Een paar lichte versnaperingen is het meest aan te raden.”

Maak je op voor een slapeloze nacht
“En bereid je daar vooraf op voor. Slapen doe je nu eenmaal niet echt in de bus; het is meer dommelen. Geef je daaraan over en laat je lekker rijden. De nacht gaat
dan veel sneller.”

Tips van de KLM-stewardess

Simone Reijnders vliegt als KLM-stewardess al 15 jaar intercontinentaal. Verre reizen naar exotische oorden: ze draait er haar hand niet voor om.

Missing media-item.








Neem een leeg waterflesje mee

Simone: “Het is tegenwoordig verboden om zelf drinken mee te nemen, maar de crew vult met alle liefde een leeg flesje met water. Veel water drinken is belangrijk omdat de lucht in het vliegtuig erg droog is.”

Draag makkelijke kleding
“Het lichaam wordt een halve maat groter door de luchtdruk in het vliegtuig. Maak je een lange vlucht, kies dan kleding die niet knelt: een broek of een rok met elastiek in de taille en schoenen met veters.”

Lees van tevoren de gebruiksaanwijzing als je een slaappil wilt nemen

“Als een slaappil je acht uur in slaap brengt, moet je die niet nemen op een vlucht van zes uur.”

Smeer je in
“De lucht in de cabine is zo droog dat gezichts­crème en lippenbalsem geen overbodige luxe zijn.”

Pas op met alcohol
“Eén glas in de lucht staat gelijk aan twee glazen op de grond.”

Draag donkere kleding

“Er valt nogal eens wat om. Vooral bij turbulentie.”

Trek alles uit de kast voor een paar uur slaap

“Na een dutje voel je je als herboren. Neem oordoppen mee, een oogklep, nekkussentje, rustige muziek, enzovoorts.”

Tips van de veerbootmanager

Kay Shields werkt al 21 jaar als service manager bij ferrymaatschappij Stena Line. Hij vaart op de lijn Hoek van Holland-Harwich.

Missing media-item.








Neem een hut als de financiën het toelaten

Kay: “Dan kun je genieten van de rust, maar ook het vertier opzoeken wanneer je dat wilt. Zo kom je uitgerust aan op je vakantie­bestemming.”

Haal de belangrijkste en meest waardevolle spullen uit de auto
“Het autodek gaat tijdens de overtocht op slot. Doe je paspoort en andere waardevolle spullen in je handbagage. En neem een extra trui mee. Het kan koud zijn aan boord.”

Als je slecht ter been bent, kun je geholpen worden
“Vaak is ’t een eind lopen van de plek waar je moet inchecken naar het schip. Er kan een rolstoel geregeld worden, als dat van tevoren wordt aangegeven. Mensen die hun auto meenemen en slecht ter been zijn, kunnen een plek bij de lift krijgen.”

Realiseer je dat er geen arts aan boord is
“Veel passagiers hebben het romantische beeld van Love Boat: een cruiseschip vol artsen. Maar een veerboot heeft geen arts aan boord. Wel hebben we een EHBO-team dat elk jaar op cursus gaat.”

Hou rekening met zeeziekte
“Zeeziekte komt nauwelijks meer voor op de massieve schepen van tegenwoordig. Heb je er toch last van, neem dan een paar uur voor vertrek een reistablet. En drink geen koolzuurhoudende drankjes.”

Lees ook:

Bron 
  • Plus Magazine