Steeds meer zonnepanelen; zijn ze dan rendabel?

Getty Images

Het valt me de laatste tijd op dat er steeds meer zonnepanelen op de daken geplaatst zijn. Komt dat door de subsidie die gegeven wordt, of zijn ze uiteindelijk echt rendabel?

Ik ben het even nagegaan, maar uw observatie is juist. Er zijn in de eerste helft van het jaar al ruim 800 000 zonnepanelen geplaatst. Maar toch lijkt het erop dat het installeren van zonnepanelen ook zonder subsidie profijtelijk is. Acht zonnepanelen kosten ongeveer 3500 euro, inclusief installatie. Dat scheelt jaarlijks ongeveer 400 euro op de energienota, dus na 8 of 9 jaar gaan ze winst opleveren. Tot september ging dat terugverdienen nog vlotter, omdat de overheid nog bereid was acht zonnepanelen met ongeveer 600 euro te subsidiëren.

Chinese massaproductie
Dat zonne-energie zoveel rendabeler is geworden, komt door de Chinezen die met hun massaproductie ervoor gezorgd hebben dat de panelen 80% goedkoper zijn geworden.

Salderen
Nu in de winter leveren de zonnepanelen niet zo heel veel energie en kunnen de meeste huishoudens er niet van ‘leven.’ Maar straks in de zomer houden ze er aan over. Energiemaatschappijen zijn dan verplicht het overschot tegen de normale prijs op te nemen. Dat heet salderen.

Langere termijn
Er gaat zich natuurlijk wel een vreemde situatie ontwikkelen als steeds meer mensen panelen op hun daken plaatsen. Dan worden particulieren als het ware concurrenten van de energiemaatschappijen zoals Nuon en Eneco. Het terugverdienen van de panels is een zaak van de langere termijn. Het is de vraag hoe de energiebedrijven kunnen overleven als steeds meer mensen voor hun eigen stroom gaan zorgen. En de overheid zal ook niet stil blijven zitten als blijkt dat steeds meer mensen, doordat ze hun eigen stroom opwekken, geen energiebelasting meer betalen.

Het kan nog alle kanten op
Er kan dus toch van alles gebeuren, waardoor het sommetje dat particulieren nu maken op de langere termijn niet meer gaat kloppen. Dat zie je nu ook weer aan de maatregel van de EU om voor Chinese zonnepanelen een importheffing in te stellen. Wordt dus vervolgd.

Auteur 
  • Jaap Roelants
Bron 
  • geldenrecht.nl