Texel: een eindeloze ontdekkingstocht!

Bij Texel denken we direct aan natuur, zee en strand. Maar wist u dat Texel ook een eigen cultuur en een rijke historie heeft? Dat u er boeiende ontdekkingstochten kunt maken door verleden en heden? Dat u wandelen en fietsen kunt afwisselen met culinaire hoogstandjes en wellness op topniveau? Dat u er de ene dag schapen en vogels bekijkt, en de andere dag lekker shopt in een van de leuke dorpjes? Texel heeft het allemaal!

Uitwaaien

Waar kun je beter uitwaaien dan in een landschap dat afwisselend uit grasland, dijken, stranden, bossen en heuvels bestaat. Ruimte genoeg op de dertig kilometer strand! En na afloop is het lekker uitblazen in een van de strandpaviljoens, waarvan er veel het hele jaar open blijven.

Wandelen, fietsen en natuurschoon

De natuur op Texel is uniek voor Nederland, en zelfs voor Europa. Een deel van het eiland is uitgeroepen tot Nationaal Park. De Slufter is het enige Nederlandse natuurgebied waar de zee nog steeds ongehinderd kan binnenstromen.

Speciaal in de herfst- en winterperiode zijn er bijzondere excursies, zoals de paddenstoelenexcursie en winterwandelingen door de natuurgebieden De Geul en De Slufter.

fietsen

Tips

  • Vogelexcursies van het Vogelinformatiecentrum
  • Ecomare organiseert in het najaar veel excursies, bijvoorbeeld door De Slufter, de duinen of wandelingen over het wad.
  • Een wandel- of fietstocht op de Hoge Berg, een gebied met schapenweiden en door Texelse tuinwallen omzoomde paadjes. Tuinwallen komen nergens anders in Nederland voor. Ze zijn opgebouwd uit graszoden en dienen als afscheiding van percelen.

Vogels en schapen

Door de ligging, precies in de baan van de trekvogels langs de noordwestkust van Europa, is Texel een echt vogeleiland. Jaarlijks wordt eind september/begin oktober het Dutch Birding Vogelweekend gehouden. En natuurlijk staat Texel bekend vanwege de schapen. Er wonen er zo’n 13.500!

Dorpjes, cultuur en musea

De zeven dorpjes op Texel hebben een eigen karakter en schoonheid.

  • De Koog
    Een van de oudste dorpen aan de westkant van het eiland. Vroeger een vissersdorp, nu dé badplaats van Texel met veel winkeltjes, restaurantjes en accommodaties. Tip: de kerk uit 1415.
  • Den Burg
    Het grootste dorp van Texel, waar ongeveer de helft van alle Texelaars woont. Ook hier veel winkels, restaurantjes, een markt op maandag, een bioscoop en de VVV van Texel. Tip: de Oudheidkamer in Den Burg. Hier ziet u hoe de Texelaars in vroeger eeuwen leefden.
  • Den Hoorn
    Dit meest zuidelijke schilderachtige dorp heeft een mooie kerk en oude straatjes. Vroeger was het dorp groter maar doordat de zeevaart terugliep kwamen huizen leeg en werden gesloopt. Daardoor staat de kerk nu buiten het dorp!
  • Oosterend
    Ligt aan de oostkant en is volgens velen een van de mooiste dorpjes van Texel. Smalle straatjes en huizen met oude geveltjes omringen de middeleeuwse Maartenskerk. Oosterend heeft de meeste kerken van alle dorpen.
  • De Waal
    Dit kleinste dorp van het eiland heeft ongeveer 400 inwoners. Naast monumentale oude huisjes bevindt zich hier ook het Cultuurhistorisch Museum.
  • Oudeschild
    Het dorp ligt aan de oostkant van het eiland, heeft een wit, historisch kerkje, een monumentale molen en is de thuishaven van de Texelse vissersvloot. Rond het weekend ligt de haven dan ook vol met kotters. Tip: maak vanuit Oudeschild een boottocht met een garnalenkotter. Ook het Maritiem & Juttersmuseum is hier gevestigd.
  • De Cocksdorp
    Dit jongste dorp van Texel ligt in het noordelijkste puntje, vlakbij vuurtoren Eierland. De vuurtoren is vrijwel het hele jaar door dagelijks toegankelijk voor bezoekers.

meeuwen

Bereikbaarheid

De boot naar Texel vertrekt uit Den Helder. Tijdens de overtocht, die slechts 20 minuten duurt, ervaart u vast al het gevoel van vrijheid dat zo kenmerkend is voor Texel. De boot vaart ieder uur, op het halve uur, vanuit Den Helder. Een retourtje met de auto kost € 35,-. Reserveren is niet mogelijk, maar ook niet nodig.

Weetjes

  • Texel is het grootste van de vijf Nederlandse Waddeneilanden en bestaat eigenlijk uit twee eilanden: het zuidelijke Texel en het noordelijke Eierland. Ze zijn in 1630 met elkaar verbonden door de Zanddijk. De kwelder, die tussen de eilanden ontstond, werd door Nicolas Joseph De Cock ingepolderd voor agrarisch gebruik. Het in 1836 in de nieuwe polder Eierland gestichte ‘Nieuwdorp’  kreeg later zijn naam: De Cocksdorp.
  • Voornaamste redenen van het bezoek: de zee en het strand, de natuur, ruimte en de rust.
  • Steeds meer 50Plussers ontdekken het eiland. Zij hebben zowel interesse in natuur als cultuur, zijn kwaliteitsbewust en houden van fietsen en wandelen.
Meer informatie over Texel vindt u op www.texel.net.

Bron: Outline cultuurnota Texel