Top 7 markante kloosters: in retraite

Plus Magazine selecteerde zeven markante kloosters, waar u een gastvrij onthaal vindt voor bezinning en meditatie!

1. Abdij Rolduc (L)

Het complex van Abdij Rolduc in Kerkrade is zo omvangrijk dat het lijkt of de paus hier woont, of toch minstens een bisschop. Toch deed de laatste abt er al in 1796 het licht uit, daartoe gedwongen door de Franse overheersers. Sindsdien hebben de gebouwen onder andere dienst gedaan als internaat en priesteropleiding, maar een echt klooster is Rolduc nooit meer geworden. Dat neemt niet weg dat dit het grootste nog bestaande kloostercomplex van Nederland is. Vandaag de dag omvat het een kloosterkerk, een bibliotheek in rococostijl, een scholengemeenschap, een conferentieoord, een grootseminarie en een hotel. Dat hotel biedt ook een bezinningsarrangement aan voor groepen vanaf tien personen.

Adres: Heyendallaan 82, Kerkrade. Vanaf €37 p.p.p.n.
T 045-546 68 88, www.rolduc.com

Missing media-item.

 

2. Russisch-Orthodox Klooster van de Heilige Nicolaas (FR)

Een witgepleisterde gevel met accenten in wijnrood, een uivormig koepeltje op de nok met daar weer bovenop een Russisch kruis. ‘Russisch-Orthodox Klooster van de Heilige Nicolaas te Himmelum’, staat op het bordje naast de deur te lezen. Een afbeelding van een icoon van de heilige neemt het laatste restje twijfel weg. Een onvervalst Russisch-orthodox klooster. Waar ook weer? In Hemelum, Gaasterland. In de uiterste zuidwesthoek van Friesland. Het klooster heeft een bescheiden pelgrimsverblijf voor vier personen. Wie blijft overnachten, wordt wel geacht de gebedsdiensten bij te wonen.

Adres: Buorren 18, Hemelum. Overnachtingsprijs naar draagkracht. 0514-58 15 37,
www.kloosterhemelum.nl

Missing media-item.

 

3. Sint-Benedictusabdij De Achelse Kluis (B)

De meeste gebouwen staan op Belgisch grondgebied, maar de landsgrens loopt dwars door klooster De Achelse Kluis heen. Op het royale terras van de herberg schenk ik een glas van het zelfgebrouwde trappistenbier in. Als ik dat opheb, neus ik nog even rond in de galerie en de boekwinkel. Net als ik maken op mooie dagen tientallen fietsers en wandelaars hier een tussenstop. Maar het is ook mogelijk spiritueel de accu op te laden. De abdij beschikt over een gastenhuis. De Benedictijner regel stelt dat gasten moeten worden ontvangen zoals men Christus zelf zou ontvangen.

Adres: De Kluis 1, Hamont-Achel (B). Vanaf €28 p.p.p.n.
inclusief drie maaltijden. T 0032-11-80 07 60, www.achelsekluis.org

Missing media-item.

 

4. Sint-Adelbertabdij van Egmond (NH)

In 1573 gaf Willem van Oranje opdracht de abdij van Egmond met de grond gelijk te maken. De religieuze overtuigingen van de Vader des Vaderlands wonnen het daarbij duidelijk van zijn historisch besef. De heilige Adelbert en veel graven van Holland lagen er begraven. Het duurde tot 1935 voor er op de plek van de ruïnes een nieuwe abdij verrees. Dat verklaart waarom de oudste abdij van de provincie er opvallend jong en fris uitziet. Onderdeel van het complex zijn een galerie, een abdijmuseum, een kaarsenmakerij, een pottenbakkerij, een abdijtuin en een winkel met religieuze boeken en artikelen. Overnachten kan in het gastenverblijf.

Adres: Abdijlaan 26, Egmond-Binnen. Vanaf €40 p.p.p.n.
inclusief drie maaltijden. T 072-506 14 15, www.abdijvanegmond.nl

5. Missieklooster Heilig Bloed (NB)

Het gebouw dat te midden van de Brabantse velden oprijst, straalt gezag uit. Dit is het Moederhuis van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed. De zusters die er wonen, hebben overal ter wereld missiewerk gedaan en genieten nu in het Brabantse land van hun oude dag. Ze organiseren bezinningsweekenden (à €70 p.p.) en ontvangen bezoekers in een sober doch onberispelijk gastenverblijf. Wie de voorkeur geeft aan een hotelovernachting met iets meer luxe, kan terecht bij de naastgelegen Herberg de Brabantse Kluis. De schuren van deze kloosterboerderij zijn omgebouwd tot herberg, het terras is een geliefde stop voor wandelaars en fietsers die de omgeving verkennen. De boerderij stond er al toen in 1903 het klooster werd gebouwd.

Adres: Kloosterdreef 8, Aarle-Rixtel. Vanaf €70 p.p.p.n. T 0492-46 81 10, www.brabantsekluis.nl

Missing media-item.

6. Karma Deleg Chö Phel Ling (FR)

Wanneer ik vanuit Dokkum door de weilanden naar het noorden fiets en voorbij de molen tussen het groen de gouden spits van een Tibetaanse stoepa ontwaar, sta ik toch even vreemd te kijken. Karma Deleg Chö Phel Ling is de volledige naam van een boeddhistisch centrum bij het plaatsje Hantum. Wapperende gebedsvlaggen en tientallen gebedsmolens omringen de veelnissige stoepa. Het heiligdom is letterlijk een erfenis uit de hippietijd. Behalve de stoepa maken ook een tempel en een meditatiecentrum deel uit van het complex. Het centrum staat onder leiding van een Tibetaanse lama en organiseert cursussen, meditaties en retraites. Wie wil, kan blijven overnachten. Op zondag is bezichtiging van de stoepa mogelijk.

Adres: Stoepawei 4, Hantum. Vanaf €12,50 p.p.p.n. T 0519-29 77 14, www.karmakagyu.nl

Missing media-item.

 

7. Kasteel Slangenburg (GLD)

De Sint Willibrords Abdij in Doetinchem beschikt over een bijzonder gastenverblijf. In het nabijgelegen Kasteel Slangenburg ontvangen de benedictijner monniken hun bezoekers. In de abdij zelf is beperkt plaats voor mannen die enkele dagen willen meedraaien in het kloosterleven, maar Slangenburg biedt iedereen de mogelijkheid voor een echte retraite. De rust van een klooster, gecombineerd met de sfeer van een kasteel.

Iedereen die zich even wil terugtrekken uit de snelle dagelijkse wereld om tijd te nemen voor bezinning, meditatie of studie, kan hier terecht. De dagindeling van de kasteelgasten is afgestemd op de dagindeling van de kloosterlingen. Van moderne fratsen als radio, televisie of zelfs telefoon zijn de kasteelkamers niet voorzien.

Adres: Kasteellaan 6, Doetinchem. Vanaf €55 p.p.p.n. volpension. T 0315-29 82 00, www.kasteelslangenburg.nl

Auteur 
  • Flip van Doorn