Tuinklusjes in maart

Maart is in het land: de tijd is weer aangebroken voor de enthousiaste tuinier om in actie te komen!

Stap voor stap: kamerplanten verpotten

Maart is een goede tijd om kamerplanten te verpotten. De soort potgrond is daarbij niet zo belangrijk. De ene bevat meer voeding dan de andere, maar bij het watergeven spoelen de voedingszouten toch snel uit de grond. Daarom moeten kamerplanten (en alle andere potplanten) in hun groeiseizoen iedere week worden bijgevoed met mest die in het gietwater is opgelost.

 • Klop de plant voorzichtig uit de te klein geworden pot. Vaak gaat dit het beste als de potkluit eerst kleddernat is gemaakt.
 • Kies een nieuwe pot die een maat groter is dan de vorige en leg wat potscherven op het gat in de bodem om verzekerd te zijn van een goede afwatering.
 • Bij moerasplanten, zoals de papyrus op de foto’s, is de afwatering minder belangrijk, maar toch zijn de potscherven nodig om te voorkomen dat de grond uit de pot spoelt.
 • Laat de plant in zijn nieuwe pot zakken en vul aan met potgrond.

De ontdekking van de tuin

Heel af en toe verschijnt er een tuinboek dat de moeite waard is. Zo’n boek is ‘De ontdekking van de tuin’ waarin fotograaf/tuinredacteur Leontine Trijber negentien tuinspecialisten (zoals Jacqueline van der Kloet, Hans Kramer, Brian Kabbes en Ivo Pauwels) aan het woord laat over hun ambities, hun drijfveren en hun liefde voor het vak. Boordevol adviezen, tuingeheimen en beplantingstips. Plus 500 adressen van open tuinen in Nederland en België. Uitgeverij Terra, €29,95.

Agenda

In maart zijn er nog weinig open tuinen te bezoeken. Behalve dan die bij kwekerijen. Deze maand breekt de planttijd van veel planten weer aan, dus op naar de kweker!

Boskoop

Boskoop is het mekka voor plantenliefhebbers. Maar op handelskwekerijen ben je als geïnteresseerde leek niet welkom. Gelukkig zijn er genoeg kwekers die ook aan particulieren verkopen. Een van de best gesorteerde is de kwekerij van Pieter Zwijnenburg jr., met meer dan 4000 heesters, klimplanten, vaste planten, waterplanten en siergrassen. Iedere ma. t/m vrij. geopend van 9 tot 17 uur. Adres: Pieter Zwijnenburg jr., Halve Raak 18, Boskoop. Tel. 0172-21 62 32

Hét adres voor Viburnum

Vlakbij Pieter Zwijnenburg is de kwekerij van Ward van Teylingen te vinden. Hij is Nederlands grootste expert op het gebied van Viburnum, een struikengeslacht dat u waarschijnlijk wel kent van Viburnums als de Gelderse roos en de Japanse sneeuwballenstruik. Daarnaast kweekt Ward nog veel andere zeldzame heesters. Iedere ma. t/m vrij. van 9 tot 17 uur; za. van 9 tot 15 uur. Adres: Boomkwekerij Ward van Teylingen, Rijneveld 124, Boskoop. Tel. 06-53 31 98 58.

Exotische tuin

De laatste tijd is de exotische tuin in de mode: een tuin vol palmen, bananen, olijven, bamboe, gembers en andere (bijna) winterharde planten. Kwekerij Exoterra in Oldeberkoop, in de Friese Wouden, heeft een anderhalve hectare grote jungletuin. In de herfst is zo’n exotentuin op z’n mooist, maar in maart het meest informatief, omdat nu de slachtoffers van de overlevers kunnen worden gescheiden. Vanaf 1 maart tot 1 november geopend op vrij. en za. (andere dagen van de week alleen op afspraak). Honden worden niet toegelaten. Adres: Kwekerij Exoterra, Meulereed 2, Oldeberkoop. Tel. 0516-45 19 33 of www.exoterra.nl.

Oude wijfjes

Ipheion uniflorum is een van de weinige Zuid-Amerikaanse bolgewassen die in ons land de winter overleven. De plant bloeit ’s winters met een grote hoeveelheid kleine, stervormige bloemen. De Nederlandse naam van het gewas is Oude wijfjes (een naam die waarschijnlijk slaat op de geur van de plant, die het midden houdt tussen zeep en uien). De bloemkleur is bleekblauw, maar ­Ipheion ‘Alberto Castillo’ bloeit met ­relatief grote witte bloemen. Alberto Castillo is de naam van de ­tuinier die deze variëteit in zijn tuin in ­Buenos ­Aires ontdekte. Ipheion is een plant die weinig eisen aan de grond stelt en die makkelijk verwildert, zelfs onder heggen, onder bamboe en op andere ‘lastige’ plaatsen in de tuin.

Tuintips voor in maart

 • In maart kan het nog behoorlijk vriezen. Geen nood, ook binnen is er wel al iets te doen. Tomaten en courgettes kunnen nu in potten worden gezaaid.
 • Vriest het niet, dan kan in de moestuin spinazie worden gezaaid.
 • In de siertuin is het tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. De dode stengels van vaste planten moeten nu worden afgeknipt en ook siergrassen kunnen worden gefatsoeneerd.
 • Alle heesters die ná de langste dag (21 juni) bloeien, zoals vlinderstruiken, kunnen nu worden gesnoeid.
 • De winterjasmijn is inmiddels uitgebloeid; dit is een goede tijd om al het dode hout uit dit struikje te verwijderen.
 • Ook de snoeitijd voor rozen is aangebroken, maar als u de rozensnoei eens een jaartje overslaat is er geen man overboord. Misschien vindt u de ongesnoeide roos zo mooi dat u het snoeien van rozen voorgoed afschaft.
Auteur 
 • Romke van de Kaa