Tuinklusjes in mei

Mei is een drukke maand voor de bevlogen tuinier: tijd om de vijver op te schonen, zomerbollen te planten, en de haag te snoeien. Heeft u uw tuingereedschap bij de hand?

Tuintips:

 • Mei is de maand van de IJshei­ligen: 11, 12, 13 en 14 mei. Op die dagen zou er nog kans zijn op nachtvorst, erna vrijwel niet meer. Kuipplanten en niet-winterharde eenjarigen zoals petunia’s en ­lobelia’s kunnen na de IJsheiligen veilig naar buiten.
 • Mei is sowieso een drukke maand, want ook de vijver kan nog worden schoongemaakt.
 • Als u meer waterplanten in de vijver wilt, kunt u die nu planten.
 • Snoei uw buxushaagjes in de tweede helft van mei. Doe dat liefst op een bewolkte dag om ‘verbrande’ blaadjes tegen te gaan. Zijn er geen bewolkte dagen? Maak dan eerst de buxus nat voordat u aan het knippen slaat.
 • Als u nog zomerbollen wilt planten, zoals dahlia’s of gladiolen, dan kan dat nog net.
 • Hebt u fuchsia’s of geraniums in potten, dan is het nu de tijd om die te toppen, opdat ze tot bossige planten uitgroeien.

Stap voor stap: rucola zaaien

Twintig jaar geleden hadden de meeste Nederlanders nog nooit van ­rucola gehoord. Nu is het in iedere supermarkt te koop. Maar kopen is niet nodig. Als er iets makkelijk is te telen, dan is dat wel rucola. Ook zonder tuin. Zelfs in potten en bloembakken kunt u uw eigen rucola zaaien.

 • Neem een bloempot en wat potscherven (bij gebrek aan scherven kunt u ook een paar kiezelstenen nemen).
 • Doe de scherven onderin de pot en leg ze op het afwateringsgat, ­
  zodat dat niet verstopt kan raken.
 • Vul de pot met potgrond. Tuinaarde mag ook. Druk de potgrond licht aan. Wie veel zaait, gebruikt daarvoor een plankje, maar ieder
  voorwerp met een platte onderkant is geschikt, zoals een schaaltje.
 • Zaai het rucolazaad dun op het gladgedrukte oppervlak en dek het zaad af met een dun laagje grond. Beter nog is het om fijn grind te gebruiken, bijvoorbeeld aquariumgrind dat bij dierenwinkels te koop is.
 • Geef water en wacht af. Na een paar dagen kiemt het zaad en na vier weken kunt u rucola eten. Laat een paar planten bloeien en verzamel uw eigen rucolazaad. Dat blijft zeker drie jaar kiemkrachtig. 

Nader verklaard: Berglaurier

Kalmia latifolia heeft minstens twee Nederlandse namen, waarvan berglaurier en lepelstruik de bekendste zijn. De herkomst van deze namen is niet moeilijk te achterhalen. De struik is inheems in het oosten van de USA en de Nederlandse namen zijn letterlijke vertalingen van de Amerikaanse namen Mountain-laurel en Spoonwood. De Kalmia is een heester die het goed doet op zure bosgrond, dezelfde soort grond waarop rododendrons gedijen.

Het blad lijkt op dat van laurier. Vandaar berglaurier. De naam lepelstruik refereert aan het feit dat het hout van de struik door de indianen werd gebruikt om er lepels uit te snijden. Of dat verhaal klopt, is twijfelachtig, want alle delen van de struik zijn giftig. Dat blijkt uit een andere Amerikaanse naam: Lambkill.

Missing media-item.

Kwekerij van de maand: Kimmei

Jos van der Palen, eigenaar van bamboekwekerij Kimmei in Valkenswaard, is een kunstenaar en dat is te zien aan zijn tuin. Om bezoekers een indruk te geven van de effecten die je met bamboe en andere exotische planten kunt bereiken, heeft hij een voorbeeldtuin aangelegd waarin je je in een tropische jungle waant. Varens, bamboe en winterharde palmen scheppen een exotische sfeer, waardoor een bezoek aan de kwekerij zelfs de moeite waard is als je niet direct planten wilt kopen, maar alleen wilt rondkijken.
Geopend op vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur, of op afspraak. Komt u van ver, bel dan eerst
T 040-201 43 71.

Adres: Bamboekwekerij Kimmei, Zandbergstraat 14, Valkenswaard.
www.kimmei.com

Missing media-item.

Planten van naam: Wie was Colonel A.J. Welch?

De lichtgeel bloeiende waterlelie Colonel A.J. Welch werd in 1901 door de Franse waterleliekweker Marliac op de markt gebracht.

De waterlelie is genoemd naar een houwdegen zoals je die alleen in de Britse koloniale geschiedenis tegenkomt. Welch vocht met zijn regiment, de Kings Own Scottish Borderers, in Afghanistan, de Punjab in Brits-Indië, Zuid-Afrika, Servië en Turkije. Hij werd zes maal gedecoreerd, onder andere voor moed getoond in de Boerenoorlog, bij het ontzet van Chitral in Afghanistan en bij de bestorming van een bergpas in de Balkan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij eindigde zijn carrière in Gallipoli, de plaats waar de mislukte geallieerde landingen op de Turkse kust in 1915 in een afgrijselijk bloedbad eindigden. Welch raakte daar tweemaal gewond, maar bleef in leven.

Dit jaar werden al zijn medailles op een veiling in Engeland door zijn nazaten verkocht. Maar de kolonel leeft voort in de waterlelie die naar hem is genoemd. Het is de sterkstgroeiende van alle gele waterlelies. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Colonel Welch door betere gele waterlelies is achterhaald. Colonel A.J. Welch maakt een enorme hoeveelheid blad waartussen de bloemen verloren gaan. Ook bloeit deze waterlelie minder rijk dan andere variëteiten. Als u een gele waterlelie in uw vijver wilt planten, dan zou ik ‘Chromatella’ aanraden: minder blad en meer bloemen. De kleur is iets donkerder geel.

Toch is er wel een manier waarop Colonel A.J. Welch zich van andere waterlelies onderscheidt. Als de bloemen zijn uitgebloeid en ze onder de waterspiegel zakken, ontstaan uit de uitgebloeide bloemen jonge waterlelieplanten. Geloof het of niet: Colonel A.J. Welch is levendbarend, zoals dat in de biologie wordt genoemd.

Missing media-item.

Agenda:

Elke dag: Kasteel Weldam. Een van de indrukwekkendste tuinen in de provincie Overijssel is de kasteeltuin van Kasteel Weldam (tussen Goor en Diepenheim, in de gemeente Hof van Twente). Vooral de beuken­berceau, een tunnel van in vorm gebogen en gesnoeide beuken, is uniek. Ook de citrus­bomen in reusachtige kuipen zijn indrukwekkend. Weldam is een uitgestrekt landgoed, en naast een bezoek aan de tuin is ook een wandeling in de omgeving de moeite waard. Het kasteel is niet toegankelijk. Openingstijden: ­dagelijks van 9 tot 16.30 uur. Entree: kinderen tot 12 jaar €0,50, volwassenen €2,50.

Adres: Kasteel Weldam, Weldammerlaan, Goor.
www.weldam.nl

Dinsdag t/m zondag:
Vlindertuin Berkenhof. Aan de rand van natuurgebied De Zwaakse Weel, op Zuid-Beveland (Zeeland), ligt Vlindertuin Berkenhof, de grootste vlindertuin van Europa: een overdekte tropische tuin vol vlinders en exotische planten, waaronder metershoge bananenplanten en veel soorten passiebloemen. Tropische vogels begeleiden uw wandeling met een vrolijk fluitconcert. Naast de vlindertuin is er ook een wandeltuin met doorkijkjes naar het Zeeuwse polderlandschap. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur. Entree:
0 t/m 2 jaar gratis; 3 t/m 12 jaar €5,50; 12 t/m 64 jaar €7,50;
65+ (met pas) €6,50. Toegankelijk voor rolstoelen, honden niet toegestaan.

Adres: Sier- en Vlindertuin Berkenhof, Langeweegje 10, Kwadendamme. T 0113-64 97 29, bij geen gehoor T 0113-64 96 43. www.vlindertuindeberkhof.nl

Woensdag t/m zaterdag:
Heemtuin Tolbert. In de provincie Groningen, ten zuiden van de snelweg Drachten-Groningen, vindt u bij het dorp Tolbert een heemtuin die u kunt bezoeken.
De heemtuin is onderdeel van kwekerij De Zandhoogte, gespecialiseerd in wilde inheemse planten. Ook is er een kruidentuin en een boomgaard met oude fruitrassen. De toegang is gratis, maar een kleine bijdrage voor het onderhoud van de heemtuin wordt zeer op prijs gesteld. Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 10 tot 18 uur.

Adres: Wilde Planten Kwekerij De Zandhoogte, De Zandhoogte 6, Tolbert. T 0594-54 97 92 of
T 06-30 37 68 10.
www.zandhoogte.nl

Auteur 
 • Romke van de Kaa