Van eigen bodem: ruige runderen

Roodbruine runderen van het Limousinras grazen in de Noord-Drentse Eelder- en Peizermaden. Ze beheren de natuur en leveren prachtig vlees.

Biologische zoogkoeienhouderij

Toen ze net begonnen, werden Sytze en Alma van der Goot van biologische zoogkoeienhouderij ’t Hoogeveld door collega-boeren vaak voor gek versleten: hoe kun je nu boer en natuurbeheerder tegelijk zijn? Inmiddels bewijzen ze al een jaar of vijftien dat het kan, heel goed zelfs. De 450 Limousinrunderen – die ze in een maatschap houden – grazen op land van Natuurmonumenten: de kruidenrijke graslanden van de Eelder- en Peizermaden bij het Drentse Eelde. Ze lusten alleen bepaalde grassoorten en kruiden waardoor de ‘Maden’ ruig blijven, met lang gras, distels en zeldzame planten als waterviolier en ratelaar. En terwijl de dieren de natuur beheren, leveren ze ook nog eens prachtig vlees.

Sytze en Alma laten graag zien waarmee ze bezig zijn. ’t Hoogeveld heet dan ook niet voor niets een ‘kijkboerderij’. ’s Winters, als de koeien in de ouderwetse potstal staan, zijn ze vanaf het speciaal gebouwde bordes te bekijken. In de zomer kunnen bezoekers langs de koeien lopen over het natuurwandelpad door de Eelder- en Peizermaden. “Iedereen is hier welkom”, zegt Alma van der Goot. “Alle dagen van het jaar. Veel mensen hebben geen idee hoe het er op een boerderij aan toegaat. Wij willen graag laten zien dat de dieren goed verzorgd worden en dat mensen die ons vlees kopen een verantwoord stuk vlees eten.” De Limou-sins van ’t Hoogeveld krijgen geen medicijnen en het land is niet met chemische bestrijdingsmiddelen behandeld. Sytze: “Het is hier puur natuur. Het kalf drinkt acht tot negen maanden bij de moeder. Je ziet het natuurlijke kuddegedrag van de dieren en hoe de moeders hun kalfjes wegwijs maken in de wei. Als je een kalf dat in de stal geboren is alléén zou loslaten, zou het in no time in de sloot liggen of tegen een stroomdraad hangen.”

Missing media-item.

Als Sytze met z’n wandelstok door de wei loopt – “de stieren kunnen weleens opdringerig zijn” – geniet hij met volle teugen. “Ik hoor de vogels fluiten, zie hoe de natuur zich ontwikkelt en hoe goed de dieren het doen op diezelfde natuur. Het is een geweldig mooie kringloop. Ja, ik ben dan wel een beetje trots dat ik daaraan kan bijdragen.”

Doen!
• Het panoramabordes van Kijkboerderij ’t Hoogeveld is altijd vrij toegankelijk. De biologische boerderijwinkel (ook varkens- en kippenvlees) is geopend op vrijdag 10-18 uur en op zaterdag 10-13 uur. Voor groepen organiseren Sytze en Alma excursies en educatieve kinderpartijtjes én je kunt er vergaderen. Westerhorn 43, 9761 VN Eelde. T 050-309 64 68. www.hoogeveld.nl
• Vanaf ’t Hoogeveld voert een ruim 4 km lang pad door de Eelder- en Peizermaden. Het startpunt is de parkeerplaats in de bocht van de Helmerdijk, vlak achter de boerderij. Ook mooi wandelen is het op landgoed Vennebroek, aan de noordkant van Eelde-Paterswolde, langs de boorden van het Paterswoldsemeer.
www.natuurmonumenten.nl
• Ook een bezoek waard: Museum De Buitenplaats toont Nederlandse figuratieve kunst van na 1945. Het organische museumgebouw, waarvan het dak naadloos overgaat in de museumtuinen, is een bezienswaardigheid op zich. Hoofdweg 76, Eelde.
T 050-309 58 18. www.museumdebuitenplaats.nl

Lees ook:

Bron 
  • Plus Magazine