Veranderingen in het basispakket in 2013

Naast de verhoging van het eigen risico, verandert het basispakket van de zorgverzekering volgend jaar weer op een aantal punten. De belangrijkste wijzigingen op een rij.

De dekking wordt op twee punten uitgebreid, maar ook een aantal versoberingen vallen op: 

  • Rollators en andere eenvoudige loophulpmiddelen gaan uit het basispakket. Verwacht u een loophulp nodig te hebben, informeer dan naar de mogelijkheden. Een rollator koopt u al vanaf 100 euro.
  • Dit jaar krijg je nog 509,50 euro per gehoorapparaat vergoed. Volgend jaar betaal je een eigen bijdrage van 25 procent van het aankoopbedrag. Als je gehoorapparaat meer dan 700 euro kost, ben je voordeliger uit als je deze in 2013 bestelt. Veel aanvullende verzekeringen hebben een vergoeding voor deze eigen bijdrage.

Uitbreidingen van het basispakket zijn er ook:

  • Het stoppen-met-rokenprogramma keert terug. Naast de begeleiding om te stoppen met roken kunnen nu ook hulpmiddelen die daarbij gebruikt worden zoals nicotinepleisters weer vergoed worden. 
  • De vergoeding van dieetadvisering is met drie behandeluren terug in de basispakket.

Ten slotte merken we op dat het experiment met de vrije tandartstarieven stopt. Vanaf 1 januari 2013 worden de tandartstarieven weer landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De tandartsen rekenen dan weer dezelfde tarieven.

En wat verdwijnt er: de eigen bijdrage voor behandeling en verblijf in verband met 2e lijns GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) verdwijnt uit het basispakket.

Overstappen
Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Vergelijk en bespaar vele honderden euro's!

vergelijken

Auteur 
  • Erik Bogaards
Bron 
  • geldenrecht.nl