Vooral de aanvullende zorgverzekering wordt duurder

Niet de basisverzekering, maar de aanvullende verzekeringen gaan de consument het komend jaar zwaar op de maag liggen.

Dat blijkt uit onderzoeken van de Verzekeringssite en Independer.

Terwijl de meeste verzekeraars hun basispremie slechts met enkele procenten verhogen, gaan de aanvullende verzekeringen volgens de twee grote financiële prijsvergelijkers, met 10 tot soms wel 40 procent omhoog. De verschillen tussen het duurste en goedkoopste basispakket zijn aanzienlijk kleiner.

Veel Nederlanders (37 procent) overwegen dan ook om te kiezen voor een lagere dekking van hun aanvullende verzekering of deze zelfs helemaal te schrappen. ?De gemiddelde basispremie ligt in 2012 rond de 1285 euro per jaar, met een verplicht eigen risico van 220 euro.

Ongeveer 90% van de Nederlanders heeft daarnaast ook een aanvullende verzekering voor de tandarts, fysiotherapeut of hulpmiddelen zoals een bril of lenzen. ?De aanvullende pakketten die tot nu toe  bekend zijn, worden duurder omdat er onderdelen van het basispakket worden overgeheveld naar de aanvullende polissen. Uit het basispakket verdwijnen therapieën om te stoppen met roken en dieetadvisering.

Mensen met chronische aandoeningen moeten meer behandelingen bij de fysiotherapeut zelf gaan betalen. Patiënten met psychische klachten krijgen ook minder behandelingen vergoed en gaan een hogere eigen bijdrage voor psychische bijstand betalen. Daarnaast moeten de aanvullende premies omhoog omdat mensen steeds vaker gebruik maken van medische voorzieningen. De tandartstarieven gaan wellicht omhoog omdat ze volgend jaar worden vrijgegeven. 

,,Consumenten die meer zorg gebruiken dan dat ze premie betalen, houden hun aanvullende pakket. Mensen die minder zorg gebruiken, zullen inzien dat zij het aanvullende pakket niet nodig hebben en kiezen voor een lichtere dekking of zeggen de aanvullende verzekering op. Hierdoor komen er in de aanvullende pakketten alleen mensen die veel zorg consumeren. Ik verwacht dat de premies voor de aanvullende verzekeringen daarom steeds verder zullen stijgen,” aldus Erik Hordijk, directeur van de Verzekeringssite.

  • Lees meer in onze special: zorgverzekeringen in 2012
Auteur