Wijzigen voorlopige aanslag 2013

Ik heb onlangs mijn aangifte inkomstenbelasting 2012 ingevuld en ingestuurd. Naar aanleiding daarvan wil ik mijn voorlopige aanslag 2013 wijzigen of misschien zelfs stopzetten. Hoe kan ik dit doen?

Blijkbaar is er iets veranderd in uw situatie. U schrijft niet wat er bij u speelt maar mogelijk heeft u uw eigen woning verkocht waardoor u geen recht meer hebt op aftrek van hypotheekrente of u verwacht dat u minder ziektekosten zult hebben of u krijgt meer of minder inkomsten. In de Wijzigingswijzer van de belastingdienst ziet u welke wijzigingen u moet doorgeven. Als uw voorlopige aanslag te laag is, moet u bij de definitieve aanslag bijbetalen. Ook betaalt u dan belastingrente.

U kunt uw wijzigingen doorgeven met het programma Verzoek of wijziging voorlopige aanslag. Het is de bedoeling dat u alle vragen van het programma invult. Dus niet alleen de rubrieken die wijzigen. De belastingdienst past het bedrag van de voorlopige aanslag normaal gesproken aan. Alleen als de belastingdienst het niet eens is met uw wijzigingen, krijgt u een zogenoemde afwijkingsbeschikking. Tegen deze afwijkingsbeschikking kunt u bezwaar maken. Als de belastingdienst uw wijzigingen overneemt, passen zij zo snel mogelijk de termijnen aan waarin u belasting betaalt of terugkrijgt.

Als uw situatie verandert, kunt u ook uw voorlopige aanslag stopzetten.

N.B. Als u iets wijzigt in een voorlopige aanslag, kan dat ook gevolgen hebben voor andere bedragen in de voorlopige aanslag, bijvoorbeeld uw verzamelinkomen. Dit kan ook weer gevolgen hebben in het geval dat u een toeslag ontvangt. De hoogte van het verzamelinkomen bepaalt immers de hoogte uw toeslag. Als later blijkt dat uw inkomen toch hoger is, dan moet u bij de definitieve aanslag bijbetalen en daarover belastingrente betalen. Ook kan het zijn dat u te veel toeslag hebt ontvangen en dat u de toeslag met rente moet terugbetalen.

N.B. Hebt u een toeslag, zoals kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget? Geef de wijziging in uw situatie dan ook door aan Belastingdienst/Toeslagen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl