Zorg voor handen en voeten

In dit jaargetijde is er niets prettiger dan handen en voeten uitgebreid te verzorgen met verrukkelijke crèmes en maskers.

Handen

Handen verraden vaak genadeloos iemands leeftijd. Kun je een gezicht nog aardig opspuiten, botoxen en liften, met handen ligt dat anders. De huid op de handen is dun en bevat weinig talgklieren. Juist die natuurlijke huidsmeer is belangrijk om de huid zacht en soepel te houden.

Doordat dit beschermende laagje op de handen nagenoeg ontbreekt, drogen ze sneller uit. Ze worden daardoor eerder rimpelig, vooral rondom de knokkels waar de huid voortdurend uitgerekt wordt. De toch al droge en kwetsbare huid wordt ook nog eens vijf tot tien keer per dag gewassen met zeep, komt regelmatig in aanraking met schoonmaakmiddelen en staat bloot aan kou en UV-straling. Vooral die UV-straling (zon!) schopt de pigmentvorming in de war, waardoor op latere leeftijd donkere vlekjes op de rug van handen kunnen ontstaan.

Dat er volop gesmeerd moet worden met handcrème kan niet vaak genoeg gezegd worden. Zet een pot of tube op het aanrecht, zodat u niet vergeet een paar keer per dag te smeren. Neem liefst een handcrème met UV-bescherming, waardoor u minder snel ouderdomsvlekken krijgt.
Trek, ook als het niet heel koud is, buitenshuis handschoenen aan. Rubberen handschoenen zijn onmisbaar bij natte klussen, werkhandschoenen beschermen uw handen in de tuin.

Geef uw handen één à twee keer in de week een scrub­behandeling. Dat kan met een speciale handscrub, maar ook met een gewone ­bodyscrub. Na het scrubben dringt handcrème nog beter door in de huid.
Super zijn speciale handmaskers, maar een vochtherstellend gezichtsmasker kunt u ook gerust op uw handen smeren. Voor de televisie laten intrekken en na pakweg twintig minuten masseert u de achtergebleven maskerrestjes in de huid.

Voeten

Voeten geven op latere leeftijd vaak problemen. Niet zo vreemd als u weet dat elk paar voeten in een mensen­leven gemiddeld 185.000 kilometer aflegt. In elke voet zitten 26 botjes, 33 gewrichten en 19 spieren. Een ingenieus mechanisme waar 83 procent van de vrouwen wel eens last van heeft.
Een van de meest voorkomende problemen is een doorgezakte voet: de voetboog is dan verzwakt en er komt een grotere druk op de bal van de voet. Als de voet erg is doorgezakt, kan dit pijn veroorzaken.

De meeste voetproblemen zijn het gevolg van verkeerd schoeisel. Schoenen moeten meteen lekker zitten en niet eerst uitgelopen worden. Hebt u opeens een halve maat groter nodig bij het passen van schoenen? Dat ligt niet aan de maat, maar aan uw voeten. In de loop der jaren zakken ze iets uit en worden ze wat langer. Niets om u zorgen over te maken, het heeft gewoon met leeftijd te maken.

Als de grote teen in de loop der jaren in de richting van de tweede teen groeit, is er sprake van hallux valgus, een kwaal die mogelijk erfelijk is. Dit hoeft geen pijn te doen, behalve als de schoenen gaan knellen omdat er een knobbel aan de zijkant van de voet ontstaat.

Hebt u problemen aan uw voeten? Het Medisch Voet Centrum Amsterdam is
gespecialiseerd in voetproblemen.
Kijk voor informatie op www.mvca.nl.

Trudy Kunz overziet het schoenenslagveld

Begin jaren zestig raakte ik, net als alle meisjes en vrouwen om mij heen, in de ban van de puntschoen: een modieus schoeisel waarin ik, zo bleek al snel, nog geen drie minuten kon rondstappen zonder door helse pijnen te worden verteerd. Mijn voeten waren eenvoudig te breed geschapen voor zo’n ranke, slanke leest. Een van mijn eerste schoolbals liep daardoor uit op een klein drama. De gloednieuwe queenies die ik droeg – smalle schoentjes met een minuscuul hakje – brachten mijn tenen zodanig in het gedrang dat ik al na de derde foxtrot (dus ruim vóór het schuifelen) moest afhaken.

Natuurlijk had ik het bij die ene leerzame ervaring moeten laten, maar nee. Happig als ik was om mee te tellen, ging ik door met het kopen en dragen van veel te smalle schoenen. Waarop mijn voeten vreemd genoeg reageerden met een steeds snellere groei, zowel in de lengte als in de breedte. De pijn nam evenredig toe en inmiddels kan de dag niet meer ver zijn dat ik me, wegens buitenproportionele aanwas van kraakbeen en ander overbodigs, alleen nog op pantoffels zal kunnen voort­bewegen. Wat dat betekent voor de rest van mijn outfit, daar wil ik nog even niet aan denken: alleen nog maar broeken dragen of, ter afleiding van andermans oog, hysterisch wapperende gewaden?

Een vriendin die aan hetzelfde euvel lijdt en alleen nog past in een paar op maat gemaakte, met nagels en bouten bijeengehouden reuzenschoenen, barst altijd spontaan in janken uit als ze voor een trouwfeest of hippe cocktail wordt uitgenodigd. Gelukkig hebben wij elkaar nog om onze klaagzangen te delen. En gelukkig heb ik mijn handen nog. Juist toen ik me afvroeg of ze er nog wel mee door konden, met die vele rimpeltjes en dikke aderen, liet een kennis zich bewonderend uit over de ‘kracht’ die er in zijn ogen van af spatte. Zo zie je maar: schoonheid is maar net wat je er in wilt zien. Misschien moet ik eens wat welwillender naar mijn voeten leren kijken.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine