Banken vechten tegen financieel misbruik van ouderen

Nederlandse banken gaan onderzoeken hoe zij kunnen voorkomen dat mensen op leeftijd het slachtoffer worden van financieel misbruik. Jaarlijks worden zo'n 30.000 ouderen getroffen.

Dader vaak dichtbij

Opvallend aan financieel misbruik van ouderen is de dader: in 85 procent van de gevallen is dat een familielid. Om financieel misbruik in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen, is staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid een campagne gestart om het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Volgens hem komt het vaak voor dat ouderen slachtoffer worden van mensen die ze eerst vertrouwden, maar die later uit blijken te zijn op geld of kostbare spullen.

Financieel misbruik heeft vele gezichten. Iemand in de familie die druk uitoefent om het testament in zijn of haar voordeel te veranderen. Of iemand die boodschappen haalt en daarnaast wat spullen afrekent voor zichzelf of de kinderen.

Adviseurs

Sommige banken hebben al seniorenadviseurs in dienst of geven tips aan hun klanten om misbruik te voorkomen. Zo helpt een paslimiet of het openen van een zakgeldrekening. De banken gaan nu onderzoeken wat ze verder nog kunnen doen om financieel misbruik van ouderen te voorkomen.

Bron: RTL nieuws

Eindejaarstips: nu doen, straks besparen