Doorslikbare maagballon: wat is het en wat doet het?

Opblaasbare maagballon in de strijd tegen overgewicht

afvallen
Getty Images

De doorslikbare maagballon is een nieuwe behandelmethode voor mensen die lijden aan obesitas. Maar wat is het eigenlijk, wat doet het precies en wie komt ervoor in aanmerking?

Volgens het CBS kampt ruim 50 procent van de Nederlandse bevolking met overgewicht. Een kwalijke zaak, want overgewicht veroorzaakt – zeker op de wat langere termijn – veel gezondheidsklachten. Nieuwste middel in de strijd tegen overgewicht is de opblaasbare maagballon.

De doorslikbare maagballon: wat is het?

De doorslikbare maagballon is een maagballon die je als capsule – qua formaat te vergelijken met een zetpil – doorslikt en die zich in de maag ontvouwt. De capsule zit aan een draadje en via dat draadje wordt de maagballon gevuld met vloeistof. De maagballon zet uit en de patiënt krijgt zodoende het gevoel ‘vol’ te zitten. De maagballon blijft ongeveer 16 weken in de maag zitten. Daarna loopt hij vanzelf leeg en verlaat het lichaam via de ontlasting. De patiënt merkt hier niets van.

Word ik niet geopereerd?

Nee, voor een plaatsing van de doorslikbare maagballon hoef je geen operatie te ondergaan. Je slikt de ballon – in de vorm van een capsule – zelf door, waarna de arts de ballon via het draadje vult. De hele ingreep duurt slechts 20 minuten.

Heeft de doorslikbare maagballon nog bijwerkingen?

De meeste patiënten hervatten hun dagelijkse bezigheden zo’n drie dagen na plaatsing van de doorslikbare maagballon. De eerste dagen na plaatsing kan de patiënt misselijk zijn of lichte pijn ervaren. In zeer zeldzame gevallen moet de maagballon operatief verwijderd worden.

Val je vanzelf af door de doorslikbare maagballon?

De doorslikbare maagballon zorgt voor een gewichtsafname van 10 tot 15 procent. Dat resultaat bereik je echter alleen als je ook je eet- en beweegpatroon aanpast. Daarin zit ‘m ook het nadeel van de doorslikbare maagballon: een periode van 16 weken is relatief kort om goed aan een nieuwe leefstijl te wennen. De behandeling met de doorslikbare maagballon gaat daarom gepaard met intensieve begeleiding, zodat de kans groter is dat de patiënt zijn leefstijl ook daadwerkelijk blijvend verandert.

Voor wie is de doorslikbare maagballon bedoeld?

Een behandeling met de doorslikbare maagballon is bedoeld voor mensen met een BMI van 27 of hoger. Daarnaast vindt er een screening plaats. Je moet minimaal 18 jaar zijn, niet zwanger, geen maag-/darmoperatie hebben gehad en het is van belang dat je normaal kunt slikken.

Wordt de doorslikbare maagballon vaak toegepast?

Vorig jaar plaatste de Nederlandse Obesitas Kliniek de doorslikbare maagballon bij 300 patiënten. De kliniek verwacht dat dat er in 2020 ongeveer 750 zullen zijn. Internationaal gezien zijn er vele duizenden mensen behandeld.

Wordt de doorslikbare maagballon vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Nee, de doorslikbare maagballon wordt niet vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars. De maagballon kost ruim 4.000 euro.

Auteur 
Bron 
  • Volkskrant
  • Nederlandse Obesitas Kliniek