Hoe herken ik verborgen suikers?

cola
Getty Images

Hoe herken ik verborgen suikers? Voedingsdeskundige Pascalle Stijger van het Voedingscentrum geeft antwoord op deze vraag.

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

Het is voor iedereen goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten. In de meeste producten waaraan suiker is toegevoegd zitten namelijk veel calorieën en maar weinig voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Voorbeelden zijn koek, snoep, gebak, frisdrank, zuiveltoetjes, zoet broodbeleg en sauzen. Op het etiket van deze producten vind je tussen de ingrediëntenlijst niet altijd suiker terug. Het kan namelijk ook onder een andere naam op het etiket staan en die zijn niet altijd eenvoudig te herkennen.

‘Schuilnamen’ voor suiker

Je kunt suiker op het etiket terugvinden onder de namen kristalsuiker, suiker, melksuiker, vruchtensuiker, palmsuiker of rietsuiker. Maar ook dextrine-maltose, glucosestroop, fructosestroop en glucosefructosestroop behoren tot de suikers. Fabrikanten kunnen ook honing, appelsap, ahornsiroop (maple syrup), agavesiroop of vruchtenconcentraat gebruiken als suikerbron. Een handig hulpmiddel is de ingrediëntenchecker van de 'Kies Ik Gezond?'-app. Hier kun je instellen dat je op toegevoegd suiker wilt letten. Zo zie je snel of een product toegevoegd suiker bevat.

De ene suiker beter dan de ander?

Alle soorten suiker worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Ze worden afgebroken tot glucose, de 'brandstof' voor het lichaam, en leveren dezelfde hoeveelheid calorieën. De ene soort suiker is dan ook niet beter of slechter dan de ander. Het is wel zo dat producten met natuurlijke suikers, zoals fruit, meestal ook andere belangrijke voedingsstoffen bevatten, zoals vezels en vitamines. Dit is tegenstelling tot veel producten met toegevoegd suiker.

Suikerclaims: wat betekenen ze?

Op het etiket kun je allerlei claims over suiker aantreffen, met verschillende betekenissen. Zo betekent ‘suikerarm’ dat het product maximaal 5 gram per 100 gram bevat of 2,5 gram per 100 milliliter. En de claim ‘suikervrij’ mag op een product staan als er het maximaal 0,5 gram suiker per 100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter bevat.

Sommige producenten zetten op het etiket "zonder toegevoegde suikers". Het lijkt dan een gezonde keuze, maar er kan nog steeds veel suiker in zitten. Meestal zijn er van nature suikers aanwezig in een product. Check dus altijd hoeveel suikers (vaak ook aangeduid onder koolhydraten) er in het product zitten.

Kijk ook: is suiker verslavend?

Pascalle Stijger werkt als woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.