Gezondere keuzes: minder vette of vegetarische kroket

Jaarlijks eten we in Nederland zo'n 300 miljoen kroketten per jaar. Maar hoe gezond óf ongezond is deze populaire snack eigenlijk?
Ter ere van de bekende culinair journalist Johannes van Dam, krokettenliefhebber én schrijver van Het Krokettenboek, vieren we in Nederland jaarlijks op zijn geboortedag 9 oktober nationale krokettendag.
Een mooie aangelegenheid om een kroketje uit de muur te trekken. Lekker, maar we zullen er niet langer omheen draaien: het eten van een kroket is - los van misschien het kleine geluksmomentje dat je ervaart - niet heel goed voor je. Een gefrituurde kroket bevat zo’n 190 kilocalorieën, is arm aan vitamines en vezels en rijk aan calorieën, vet en zout. Ook zit in één kroket maar liefst een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout en verzadigd vet. Af en toe een keer een kroket kan natuurlijk prima. Het advies is: niet te veel en te vaak. Pas bij het structureel eten van meerdere kroketten per dag neemt het risico op hart- en vaatziekten toe.
Mocht u graag een minder vette versie willen? Kies dan voor een kroket uit de oven of airfryer. Zo krijg je de helft minder vet binnen. Wilt u bewerkt vlees vermijden? Kies dan een vegetarische of huisgemaakte variant. Als u dan toch aan het proeven bent, probeer dan eens een kaas- of garnalenkroket. Niet per se gezonder, maar ook heel smakelijk.
Zit er afvalvlees in een kroket?
Er circuleren ook aardig wat fabels over de kroket. Zo zou de vulling bestaan uit afvalvlees of slachtafval: botten, hoeven en ingewanden. Dit is niet het geval. In Nederland mag alleen vlees dat geschikt is voor consumptie worden gebruikt. Wel gaat het vaak om restvlees: vlees dat niet geschikt is voor luxe bereidingen als biefstuk, maar wel volledig eetbaar is. Een andere fabel is dat kroketten paardenvlees bevatten. Dit was na de Tweede Wereldoorlog soms wel het geval, omdat vlees schaars was en paardenvlees goedkoper. Tegenwoordig staat echter altijd duidelijk op de verpakking welk vlees erin zit. Zomaar paardenvlees verwerken mag in Nederland absoluut niet.
Genieten zonder schuldgevoel
De kroket is onlosmakelijk verbonden aan de Nederlandse eetcultuur en af en toe een kroketje past prima in een gezond eetpatroon. Als je het maar niet te vaak eet. Het draait allemaal om variëren.
- Voedingscentrum