Hoe overleef ik de nieuwjaarsreceptie?

Begin het nieuwe jaar bewust

Getty Images

Op het nieuwe jaar moet natuurlijk gedronken worden. En gegeten. Hebben we de champagne en de oliebollen op 31 december achter de rug, dan doen we het nog eens dunnetjes over op de vele nieuwjaarsrecepties. Zo begint u het nieuwe jaar bewust.

Na de feestdagen, die traditiegetrouw gepaard gaan met uitgebreide maaltijden en aangeklede borrels, staat de broekriem meestal een gaatje losser. Dat is niet erg, maar het is nu wel tijd om op de rem te gaan staan voor het verder uit de hand loopt. Dan kunt u zo’n nieuwjaarsreceptie eigenlijk niet gebruiken, denkt u. Maar dat hoeft niet. Als u het begrip 'receptie' loskoppelt van eten en drinken, bent u al een heel eind. Verheug u op het bijpraten met al die mensen die u al een poos niet hebt gezien en maak de rest bijzaak.

Geen honger

Een belangrijke voorwaarde om u aan dit goede voornemen te houden, is  ervoor te zorgen u niet met honger naar een nieuwjaarsreceptie gaat. Als uw maag knort, zijn die schalen met bitterballen extra verleidelijk en heeft u voor niemand anders oog dan voor de kelner. Dus zorg voor een gezonde lunch zoals een goed gevulde soep of salade. Neem liever geen koolhydraten tijdens de lunch, dan kunt u zonder veel problemen op de receptie een extraatje nemen. Bijvoorbeeld een paar (en een paar is twee of drie!) toastjes met vis of vlees.

Geniet met mate

Nu we het toch over hapjes hebben, die zijn er meestal in overvloede op de nieuwjaarsreceptie. Iets lekkers bij de koffie, daarna gefrituurde garnalen of vlammetjes en kaaskoekjes op de tafels. Vaak stoppen we al deze dingen gedachteloos in onze mond, simpelweg omdat ze voor je neus staan. Maar wat vindt u nu echt lekker? Probeer uzelf te beperken tot twee hapjes die u dan ook heel bewust proeft. En daarna vriendelijk doch volhardend de rest van de hapjes afslaan.

Eén glaasje mag

Tja, alcohol, wat moeten we daar nog over zeggen? Dat alcohol loze calorieën zijn en dat u met een paar borrels op nonchalanter met eten omgaat, dat weet u al. Maar weten is niet hetzelfde als doen. En een glaasje is natuurlijk gezellig. Probeer het daarom bij dat ene glaasje te houden en neem voor de rest https://www.plusonline.nl/dorstlessers/8-tips-om-meer-water-te-drinkenwater. Waarschijnlijk moet u nog naar huis met de auto en het is ook beter voor uw lever.

Noodpakket

Loopt de receptie uit en zit u knel met het avondeten? Dan is het verleidelijk om de honger te stillen met een paar extra hapjes of om onderweg te stoppen voor een snelle snack. Dit kunt u ondervangen door een noodpakketje in uw tas of in de auto te stoppen. Een appel, een klein bakje ongebrande noten (geen pinda’s en cashewnoten) en in ieder geval een flesje water stillen de eerste honger. Zo kunt u de weg naar huis 'veilig' afleggen en heeft u thuis de rust om een lichte maaltijd te maken in plaats van een driedubbele boterham met pindakaas. 

Auteur