Zin en onzin over diëten

Sluit vrede met je gewicht

Getty Images

Elk jaar duikt wel een nieuw wonderdieet op. De bedenker verdient een fortuin, maar vaak stelt het resultaat de meeste mensen teleur: ze raken enkele kilo’s kwijt, maar die komen er even snel weer bij. Hoe onderscheid je eerlijke oplossingen van loze beloften?

Wie wil afvallen, moet gewoon minder eten. Punt, aan de lijn! Wie zonder complexen op de weegschaal kan gaan staan, heeft makkelijk praten. Maar zo simpel is het helaas niet! Er zijn zoveel redenen om te snoepen of te eten: een dipje, stress, stoppen met roken, problemen op het werk... Je neemt een snoepje of een roomsoes en kijk... het serotoninegehalte (een neurotransmitter die de stemming beïnvloedt) en het aantal endorfines (hét gelukshormoon) in je bloed stijgen!

Dus is het niet verwonderlijk dat je richting koelkast spurt als je je down voelt. De keerzijde van deze medaille kennen we: met de jaren stapelen de kilo’s zich op. En het wordt almaar moeilijker om ze opnieuw kwijt te raken. Je hoeft niet te berusten in dit scenario. Afvallen tot je ideale gewicht zonder radicale methodes die je uithongeren en verzwakken, is best mogelijk. Hoe je daaraan begint? In de eerste plaats door misvattingen en zelfverklaarde mirakeloplossingen te ontmaskeren. Zin en onzin over diëten.
Tijdens een dieet voel je je een beetje downWaar. Net zoals alle veranderingen in het leven, kan een gewijzigd eetpatroon stress en twijfel veroorzaken. Je kunt het gevoel krijgen dat je niet meer van het leven mag genieten. Bij de meeste mensen waait dit over. Gebeurt dat bij jou niet, laat je dan begeleiden, bijvoorbeeld door een psychotherapeut.

Wie echt wil afvallen, moet brood, suiker en alcohol schrappenNiet waar, tenzij voor alcohol. Als je wilt vermageren, kun je beter minder vetstoffen gebruiken. We hebben het dan over boter, olie, mayonaise, ijs, chocolade, koffiekoeken, worst. Lees altijd aandachtig het etiket – vetten staan daarop vermeld als lipiden – en vergelijk het met dat van lightproducten. Ter herinnering: 1 gram vet levert 9 kcal, 1 gram alcohol 7 kcal en 1 gram suiker 4 kcal.

Mannen vallen makkelijker af dan vrouwenWaar. Omdat mannen doorgaans meer eten en drinken dan vrouwen. Door wijn en alcohol te schrappen en slechts één keer – en geen drie keer – per week gefrituurde gerechten te eten, kunnen ze al spectaculaire resultaten halen. En vrouwen maken ook een aantal moeilijke periodes door, zoals de menopauze bijvoorbeeld. Het is van groot belang de moed niet te verliezen. Raadpleeg eventueel een voedingsdeskundige.

Wie voldoende beweegt, wordt niet zwaarderWaar. Wie beweegt, verbruikt meer calorieën. Maar let op: elke dag 10 minuten de buikspieren trainen en systematisch de trap nemen, garandeert meer resultaat dan wanneer je je één uur per week uit de naad werkt, bijvoorbeeld in de fitness. Regelmaat doet het calorieverbruik blijvend stijgen.

Eetgewoonten veranderen duurt heel langWaar én niet waar. Vaak is het een kwestie van kleine ingrepen: geen chocolade eten voor de televisie, geen pistachenoten bij de borrel, geen boter smeren op een boterham met kaas. Één klontje boter per dag levert op het einde van het jaar drie kilo extra op! Maar voor sommigen betekent sleutelen aan hun eetpatroon echt breken met een manier van leven: denk maar aan zakenlunches en avondjes stappen waarbij eten en drinken nu eenmaal hoort.

Dik worden of slank blijven, het zit in de genenWaar. Bij gewichtstoename zou de genetische aanleg voor 5 tot 10 procent meespelen. Wanneer een groep mensen precies hetzelfde eet, zullen sommigen aankomen, anderen niet. Dat is inherent aan het lichaamsgestel. Wie mager is, verbruikt bijvoorbeeld meer calorieën om warm te blijven dan zijn mollige medemens. Nerveuze types verbruiken meer energie dan rustige. Maar... 90 procent van de factoren hebben we min of meer in de hand. Te vette maaltijden, snoep en taart. De leefstijl speelt nog altijd de belangrijkste rol.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine