Slank en gezond met vis

Eet twee keer per week vis

Voor een land dat aan zee ligt eten wij Nederlanders maar weinig vis: gemiddeld 70 gram per week. Dit komt overeen met eens in de 2 weken een stukje vis. En dat terwijl vis onmisbare voedingsstoffen bevat en meestal weinig calorieën. Dus doe je figuur en je gezondheid een plezier en zet wat vaker vis op tafel.

De Gezondheidsraad adviseert al jaren om twee keer per week vis te eten. Vis levert onder meer B-vitamines en mineralen en goed verteerbaar eiwit. Vis eten is vooral belangrijk vanwege de visvetzuren. Deze helpen hart- en bloedvaten gezond te houden. Ook zijn ze belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het concentratievermogen. In veel diëten staat regelmatig vis op het menu, omdat het voedzaam en gezond is en maar weinig vet bevat ten opzichte van vlees.  

Mager én vet

Er zijn twee soorten vis: magere vis en vette vis. Probeer ze allebei minstens één keer per week te eten. Magere vis is meestal witte vis, zoals kabeljauw, schelvis, rog, victoriabaars, schol, heilbot, heek en tilapia. Deze zitten vol proteïne en bevatten weinig vet en calorieën.

De vette, olierijke vissen als ansjovis, haring, makreel, zalm, sardine, sprot, tonijn en forel zijn wellicht nog belangrijker voor je gezondheid. Deze vissoorten bevatten de goede vetsoorten die ervoor zorgen ervoor dat uw lijf gezond blijft en de bloedvaten schoon. Ook zorgen ze voor een goede cholesterolverhouding.

Lekker vers

Koop vis altijd van een goede visboer, van een supermarkt met een visafdeling of uit het vriesvak. Leg de vis thuis direct in de koelkast en bereid het nog dezelfde dag. Om te controleren of de vis gaar is, kunt u het best een scherp mes in het dikste gedeelte van de vis steken. Als u mes er gemakkelijk doorheen gaat en de vis uit losse delen bestaat, is het gaar. Gebakken vis verliest zijn doorzichtige kleur en wordt massief wit of roze.

Volop variatie

Veel mensen vinden het lastig om vis klaar te maken en laten het daarom links liggen. Ga eens zoeken op internet naar lekkere visrecepten en u zult zien dat het best meevalt. Er is veel variatie in slanke recepten. Kies dan wel voor een magere bereidingstechniek zoals roerbakken, bakken in de oven of grillen. Paneer de vis liever niet, dan zuigt hij extra veel vet op. Laat de kibbeling en lekkerbekjes dus maar even staan. Vis kan ook goed in de oven worden gemaakt, bijvoorbeeld in een pakketje. Daar is weinig extra vet voor nodig. Dat geldt ook voor stomen en bereiden in de magnetron.

Risico’s

Er zitten ook enkele risico’s aan het eten van vis, zo meldt het Voedingscentrum. Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen voorkomen in vis, zoals dioxines, PCB’s en toxafeen. Het Voedingscentrum adviseert daarom niet meer dan 4 porties vette vis per week (maximaal 600 gram) te eten. Vis kan bovendien besmet raken met listeria, een bacterie die vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen en ouderen. Zij kunnen beter geen voorverpakte gerookte vis eten, zoals gerookte zalm, forel, paling of makreel.   

Smakelijk eten

Toch wegen de nadelen niet op tegen de grote voordelen van vis. Wat denkt u, vanavond een stukje zalm of toch maar kabeljauw uit de oven? Eet smakelijk in ieder geval.

Bron(nen):
Trefwoorden:

3 Comments

Door rik gielen (niet gecontroleerd) op ma, 10-3-2014 - 11:36

Steeds vaker ontdek ik liddl. Zalm uit de diepvries voor ca 11,50 per kg. Of niet meer diepvries bij AH als verse zalm 23,00 euro per kg.
De Liddl vis smaakt echt niet minder, geen moeilijke keuze.
Maar toch, als je niet te veel geld hebt kan je door bij aldi en liddl te kopen een heel eind komen.
Waarom altijd dat gezeur over het niet kunnen betalen, wees vindingrijk.

Door Marij Jager (niet gecontroleerd) op zo, 9-3-2014 - 11:15

Kijk eens bij de Aldi of de Lidl in het vriesvak. Daar heb je een goed stukje vis tegen betaalbare prijzen. Vers bij de visboer is duurder. En de kwaliteit is goed. Heb ik zelf uitgeprobeerd. Ik ben behoorlijk kieskeurig maar dit bevalt goed. Dus ik zou zeggen probeer het.

Door Ria Hanse (niet gecontroleerd) op zo, 9-3-2014 - 09:30

Er wordt aanbevolen 2x per week vis te eten.
Dat is vaak voor velen, zoals gezinnen en ouderen
(of je moet een goed inkomen hebben) niet financieel
niet haalbaar. Vis is echt net zo goedkoop.