Waarom deze producten niet zo gezond zijn als je denkt

Vijf overschatte etenswaren

Getty Images

Terwijl je door de supermarkt struint, laat je je wellicht leiden door producten die bestempeld worden als 'gezond'. Maar sommige producten zijn helemaal niet zo gezond als je denkt. Zoals deze vijf overschatte etenswaren.

1. Vruchtensap

Het advies is om dagelijks twee stuks fruit te eten. Afhankelijk van het doel (bijvoorbeeld: afvallen of niet), is meer dan twee stuks fruit per dag niet noodzakelijk. Eén glas vruchtensap of -smoothie bevat al gauw drie tot vijf stuks fruit, terwijl je ook niet achter elkaar drie sinaasappels zou eten. Fruit bevat fruitsuikers en of dit nu in een gezond jasje zit of niet: het verhoogt jouw energie-inname. Vruchtensappen en smoothies vallen daarom onder de noemer suikerhoudende dranken.

Daarnaast heeft het eten van hele stukken fruit altijd de voorkeur boven fruit drinken. Hele stukken fruit vullen namelijk meer dan fruitsappen. Vanwege het vochtgehalte, de voedingsvezels en het kauwen.

2. Granola

Graanproducten waaronder granola en ontbijtgranen passen in een gezond voedingspatroon, met uitzondering van de ongezonde varianten. Bij alles waar krokant voor staat, maar ook bij ontbijtgranen gericht op kinderen kun je al bij voorbaat je vraagtekens plaatsen. Deze ontbijtgranen bevatten doorgaans veel kilocalorieën, verzadigd vet en toegevoegde suikers. Zo zijn er cruesli's die maar liefst dertig keer zoveel suikers als havermout bevatten. Pas ook op met toevoegingen, zoals kokos (zie punt 4), noten en gedroogd fruit. Noten en gedroogd fruit zijn een bron van gezonde vetten, voedingsvezels, vitamines en mineralen. Echter, je krijgt er al snel te veel kilocalorieën door binnen.

Ontbijtgranen zijn gezond als ze voldoende voedingsvezels en niet te veel verzadigd vet en (toegevoegde) suikers bevatten. Voorbeelden zijn havermout, havervlokken, havergrutten, volkorenmuesli, gerstvlokken, roggevlokken, boekweitvlokken en volkoren graanontbijten zoals Brinta.

3. Donkerbruin brood

De uitspraak "hoe donkerder het brood, hoe gezonder" is onjuist. Fabrikanten geven aan brood weleens een kleurtje met behulp van geroosterde moutgranen, moutextract of moutmeel, zodat het brood er gezonder en aantrekkelijker uitziet.

Laat je niet misleiden door de kleur en kies bij voorkeur 100 procent volkorenbrood. Dat is lichtbruin van kleur. In dit brood is de hele graankorrel verwerkt, met alle eiwitten, vitaminen en mineralen er nog in. Als volkoren(tarwe)meel vooraan in de ingrediëntenlijst staat, en er per 100 gram brood minstens 4,5 gram voedingsvezels in zit, dan is het volkorenbrood.

4. Kokos

Kokoswater, kokosnoot en kokosolie zouden supergezond zijn, omdat ze de vetverbranding verhogen en het immuunsysteem versterken. Echter, de vermeende voordelen van kokos zijn vooral gebaseerd op dierproeven. Dit is onvoldoende bewijs om hetzelfde te beweren voor mensen.

Wat wij wel weten, is dat kokos de grootste hoeveelheid verzadigd vet bevat van alle vet- en oliesoorten. Kokosolie bestaat bijvoorbeeld voor 82 procent uit verzadigd vet. Dit soort vet is ongezond; het vergroot onder andere het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast levert kokos veel kilocalorieën.

5. Rauw en biologisch

Rauwe producten die niet gekookt en ook niet bewerkt zijn, bevatten extra enzymen voor de spijsvertering en zijn vrij van schadelijke stoffen die ontstaan bij verhitting, aldus raw-foodisten. Een volledig raw food voedingspatroon kent echter meer nadelen dan (vermeende) voordelen, namelijk ondergewicht, tekorten aan voedingsstoffen, tandbederf, een groeiachterstand bij kinderen, een ontregelde menstruatiecyclus en daardoor een verminderde vruchtbaarheid, een groter risico op voedselinfectie (in het geval van dierlijk voedsel) en een hoge concentratie van gifstoffen (die normaal gesproken tijdens verhitting afgebroken worden). Een volledig raw food voedingspatroon wordt dus afgeraden.

Daarnaast zijn er de biologische producten, waarbij tijdens de productie het dierenwelzijn en het milieu vooropstaat. Hierdoor zouden biologische producten minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en een hogere voedingswaarde hebben dan de reguliere producten. Maar ook reguliere producten bevatten geen onveilige hoeveelheden van bestrijdingsmiddelen en toevoegingen. Daarnaast is er meer wetenschappelijk onderzoek nodig om te kunnen beweren dat biologische producten gezonder zijn dan reguliere producten. Als je het dierenwelzijn en het milieu belangrijk vindt, dan zijn biologische producten een goede keuze. Voor je gezondheid hoef je niet per se biologische producten te kiezen.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Gezondheidsraad
  • Albert Heijn
  • Keuringsdienst van Waarde