Waarom is afvallen lastiger op oudere leeftijd?

Getty Images

Waarom is afvallen zoveel lastiger als je een dagje ouder wordt? En hoe kun je als 70-plusser toch wat gewicht kwijtraken?

Ellen Vandenberghe

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Als je ouder wordt neemt je spiermassa af en krijg je wat meer vetweefsel. Ook bewegen mensen vaak minder naarmate ze ouder worden. Als je dan niet minder gaat eten, krijg je meer calorieën binnen dan je lichaam gebruikt, waardoor je wat zwaarder wordt.

Bereken je BMI

Als je ouder bent dan 70 jaar krijg je pas het advies om af te vallen als je BMI hoger is dan 30, en als gewicht verliezen kan helpen om gezondheidsproblemen te verminderen, zoals bij diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Bereken hier eenvoudig je BMI.

We raden mensen boven de 70 aan om alleen onder begeleiding van diëtist of arts af te vallen. Als je ouder bent, heb je minder calorieën nodig en is het moeilijker om alle benodigde voedingstoffen binnen te krijgen als je gaat lijnen. Het is ook van belang om bij het afvallen zo weinig mogelijk spiermassa te verliezen. Voldoende eiwitten nemen in combinatie met bewegen is daarom belangrijk.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.

 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.