Wat is het juiste vochtpercentage?

Houd uw vochtgehalte in balans

Vocht is een van de meest belangrijke levensbehoeften. Zonder drinken kunnen we maar een paar dagen, zonder eten houden we veel langer vol. Hoeveel vocht is er eigenlijk in uw lichaam? En hoe weet u of de vochtbalans in orde is?

Weegt u 70 kilogram en bent u een vrouw? Dan heeft u zo’n 35 liter water in uw lichaam. Als u een man bent, dan is dat zelfs 45,5 liter! Vocht is van groot belang voor uw lichaam. In de cellen zorgt vocht voor stevigheid en volume. Het vocht in uw lijf zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat uw bloed vloeibaar is, dat de spijsvertering goed verloopt en dat het lichaam op temperatuur blijft. Vocht is echt onmisbaar.

Drinken vóór u dorst heeft

Elke dag verliezen we vocht: door onze ademhaling, door plassen, zweet en ontlasting. Gemiddeld is dat 1,5 tot 2 liter per dag. Dat moet u aanvullen door te drinken. Uw lichaam zal er altijd naar streven dat er voldoende vocht is. De belangrijkste manier om daarvoor te zorgen is dat we een dorstprikkel hebben. Op het moment dat ons vochtpeil te laag wordt, krijgen we dorst. Maar eigenlijk is dat een laat alarmsignaal: we krijgen pas dorst als we al ongeveer 2 procent van ons lichaamsgewicht aan vocht hebben verloren. Dan heeft ons lichaam er echt al last van. Drinken vóórdat u dorst heeft, is dus een gezonde gewoonte.

Vochtbalans verschilt van dag tot dag

Hoeveel vocht er in uw lichaam is, verschilt van dag tot dag en van moment tot moment. Het hangt af of u veel zout gegeten heeft of niet, of uw blaas gevuld is, of u veel heeft gezweet en welk moment het van de dag is. Het verschil kan oplopen tot 1-2 kilogram vocht, en dat verschil verklaart ook waarom u de ene dag wat meer kan wegen dan de andere dag. Als uw lichaam te weinig vocht bevat, gaat het 'bezuinigen'. Zo gaat er minder vocht naar de darmen, waardoor u verstopping kunt krijgen. Of u krijgt een droge mond. Als u ziek bent en vocht verliest door koorts, diarree of braken is het gevaar op een vochttekort erg groot.

Meer spieren? Meer vocht

Als u flink sport en extra spiermassa aanmaakt, dan gaat uw lichaam ook meer vocht bevatten. Dat komt omdat spierweefsel meer vocht bevat dan vetweefsel. Het verklaart ook waarom uw gewicht kan toenemen als u meer sport, terwijl u er in de spiegel toch beter uitziet. Het verschil in gewicht tussen spierweefsel en vetweefsel kan oplopen tot 20 procent.

Op dieet? Vochtverlies!

De eerste dagen van een streng afslankdieet kunt u in rap tempo wat kilo’s verliezen. Dat is leuk natuurlijk, maar sta niet te hard te juichen op de weegschaal. Dit eerste gewichtsverlies is vrijwel alleen maar vocht. Bij een streng dieet zal het lichaam namelijk allereerst de 'snelle' energievoorraden aanspreken. Dit zijn de koolhydraten (glycogeen) die in de spieren en lever zijn opgeslagen. Bij het aanbreken van deze reserves komt veel water vrij, zodat u snel lichter wordt. Maar het echte doel: vetafbraak, moet dan nog beginnen! Overigens wordt glycogeen ook afgebroken bij een zware training.

Zoek de balans

Er zijn situaties die extra aandacht vragen voor de vochtbalans. Op warme zomerdagen bijvoorbeeld, bij flinke sportieve inspanningen en bij ziekte. Mensen die ouder zijn, hebben geen sterke dorstprikkel en kunnen dus ongemerkt te weinig vocht binnenkrijgen. Ook baby’s en jonge kinderen zijn gevoelig voor een vochttekort. Houd deze groepen in de gaten op warme dagen. U merkt een vochttekort aan dufheid, een droge mond, een droge huid, weinig zweten, bleek en diepliggende ogen. En wat kunt u drinken om uw vochtbalans op peil te houden? Eigenlijk alles, óók koffie en thee. En water, veel (fruit)water. Alleen alcoholische dranken zijn geen goed idee, die zorgen ervoor dat u juist vocht verliest.

1 Reactie

Door Lieke Lamerikx (niet gecontroleerd) op zo, 23-8-2015 - 19:47

Ik was al weken vreselijk moe, zag er bleekjes uit, was echt niet vrolijk en wist niet wat ik had.toen kreeg ik buikklachten last van rug, en bleef in bed want ik was te moe om ook maar iets te doen,mij dokter stuurde mij naar ziekenhuis voor rugfotos en omdat ik bleek zag een hele lage temp had ook bloed prikken dat gebeurde om ong. 10u morgens, en om half 5 belde mij arts dat ik onmiddellijk met pon en tandenborstel naar ziekenhuis moest want had vocht te kort had een internist hem gebeld,ben gegaan en werd meteen aan de infuus gelegd met zakken vocht en later medicijn erbij,Heb ook nog onderzoeken gehad in darmen,die niet leuk waren,en het sloeg meteen aan gelukkig,en na een week mocht ik het ziekenhuis verlaten veel fitter en een leuke uitslag dat mijn rug helemaal versleten was, daar krijg ik nu fysio voor maar na een behandeling merk ik nog niets maar hoop op verbetering.Ik weet waar ik het van heb, lag niet aan mezelf want drink glazen water en ga daar natuurlijk mee door, wel zijn er verschillende medicijnen in getrokken. Mijn advies ga eerder naar de dokter als U zich niet fit voelt en drink veel.