Zo berekent een cardioapparaat je calorieverbruik

380 calorieën verbrand op de loopband! Klopt dat wel?

Getty Images

Tijdens je cardiotraining in de sportschool kijk je niet alleen naar de tijd en de afgelegde kilometers die het apparaat aangeeft, maar natuurlijk ook naar de hoeveelheid calorieën die je hebt verbruikt. Kan zo’n loopband dat wel goed inschatten? En hoe zit het met stappentellers?

Of je nu een loopband gebruikt, een roeiapparaat of crosstrainer: je moet het opgegeven energieverbruik met een flinke korrel zout nemen. De waardes zijn namelijk gemiddelden. Ze houden (meestal) geen rekening met of je een man of vrouw bent, hoeveel zuurstof je verbruikt, je conditie, je gewicht en je spiermassa. En dat zijn nou net de gegevens die precies bepalen hoeveel energie je daadwerkelijk verbruikt.

Als je man bent, heb je meer spiermassa, waardoor je energieverbruik hoger is. Als je zwaarder bent, moet je meer kilo’s meetorsen en verbruik je ook meer energie. Allemaal verschillen die meetellen.

Standaardman

De meeste cardioapparaten zijn ingesteld op de gegevens van een standaardman van ongeveer 75 kilogram. Het kijkt naar de duur van de training, de intensiteit (bijvoorbeeld of je een helling gebruikt) en de afstand die je aflegt. Aan de hand daarvan maakt het apparaat een berekening.

Maar als je een vrouw bent, in plaats van die standaardman? Of als je lichter of zwaarder weegt? Dan zullen die getallen al snel verkeerd uitvallen. Je denkt dan dat je 500 kilocalorieën hebt verbruikt in een pittige sessie, maar in werkelijkheid klopt daar niet veel van.

Er zit nóg een addertje onder het gras. Het calorieverbruik dat apparaten opgeven, is inclusief je ruststofwisseling. Dat is de energie die je had verbruikt als je dat half uur gewoon op de bank was blijven liggen. Eigenlijk moet je de ruststofwisseling eraf halen om precies te weten hoeveel energie je hebt verbruikt met het sporten.

Goede techniek? Minder calorieën

Het klinkt misschien oneerlijk: maar als je goed getraind bent, ga je minder calorieën verbruiken. Een ervaren hardloper loopt met gemak een half uur op de loopband, in een soepele tred. Een onervaren loper moet veel harder werken, hijgt harder, het hart zal sneller slaan en de stappen zijn lang niet zo soepel. Die loper verbruikt in dezelfde sessie dus méér calorieën.

Het scheelt ook hoe je het apparaat gebruikt. Hou je de handgrepen vast, dan wordt de training veel lichter dan wanneer je 'los' op de stairmaster staat. Maar het apparaat zal dezelfde energiewaarde geven…

Wearables

De zogenoemde 'wearables', zoals de geavanceerde stappentellers die je om je pols draagt, zijn wel een stuk accurater. Ze worden namelijk ingesteld op je persoonlijke gegevens zoals lichaamsgewicht en geslacht, ze werken vaak met GPS om een afgelegde afstand precies te kunnen bepalen en soms ook met een hartslagmeter om de intensiteit van de training te bepalen. Nog steeds zal het een schatting zijn, maar dit is wel een veel betere schatting dan de apparaten in de sportschool.

Compenseren met pizza

Maar wat doe je nou eigenlijk met die gegevens? De grootste valkuil van sporters is dat ze hun energieverbruik door sporten overschatten. Ze denken dat ze zich na een pittige training best wel een stuk pizza en een biertje kunnen veroorloven. Maar je eet met gemak méér calorieën dan je net zo moeizaam hebt verbrand.

Je hoeft echt niet al die verbrande calorieën meteen weer terug te eten, zeker niet als je wilt afvallen door sporten. Een lichte eiwitrijke snack is meestal echt voldoende. En wat doe je intussen met die calorieen op je cardioapparaat? Zie ze gewoon als leuk getal, en een grove indicatie van je energieverbruik. Meer niet!