Zo ongezond is lunchen aan je bureau

Vijf redenen om je boterham ergens anders op te eten

Getty Images

Snel een paar happen en dan weer door met typen. Het is druk, je hebt een deadline en je taken moeten af. Veel mensen vergeten daarom de tijd te nemen voor een goed lunchmoment en kauwen achter de computer hun bammetje weg. Vijf redenen waarom je niet moet lunchen aan je bureau.

1. Je wordt er dik van

Als je rond het middaguur wat boterhammen wegwerkt achter de computer, ben je eerder geneigd om meer te eten en later op de dag meer te snacken. Je bent niet gefocust op wat je binnenkrijgt omdat je veel meer bezig bent met wat er op je scherm gebeurt. Je aandacht ligt niet bij de maaltijd. Weet jij nog wat voor broodje je gisteren hebt gegeten?

Bovendien eten mensen die pauze houden aan hun bureau sneller en gejaagder dan mensen die hun broodje ergens anders opeten. Dit is niet goed voor je spijsvertering. Als je de tijd neemt om te kauwen, neemt je lichaam de voedingsstoffen veel beter op.

2. Je bent vatbaarder voor stress

Een pauze die je achter je computer doorbrengt, kun je eigenlijk geen pauze noemen. Als er een mailtje binnenkomt, zit jij klaar om ‘m te lezen. En nu je toch bezig bent, kun je ‘m ook gelijk even beantwoorden. Als er wordt gebeld, neem je de telefoon op. Je bent immers in de buurt. Hierdoor blijf je tijdens het eten alert en is er geen moment dat je je werkdag onderbreekt. Je werkt namelijk gewoon door.

Werknemers die uitgebreid lunchen zijn meer ontspannen en enthousiaster dan collega’s die achter hun computer blijven zitten. Als je samen eet, stijgt het (knuffel)hormoon oxytocine. Dat maakt je weerbaarder tegen stress. Ook als je in je eentje op een andere locatie luncht, zul je merken dat je daarna relaxter op je bureaustoel zit. Dat is logisch: door tussen de middag even afstand te nemen van je werkplek, neem je ook afstand van je werk. Je maakt je hoofd leeg en komt tot rust.

3. Je bureau is een broedplaats voor bacteriën

Er zitten meer bacteriën op een toetsenbord dan op een toiletbril. Samen met alle andere microscopisch kleine beestjes op je computermuis, telefoon, bureaustoel, pennen en potloden vormen zij een heel grote bron van bacteriën op je bureau.

Sommige bacteriën worden door jou en je collega’s verspreid. Door te hoesten en te niezen bijvoorbeeld. Ook als je krabt aan je huid strooi je onbewust wat micro-organismen rond op kantoor.

De echte boosdoener van deze broedplaats is je lunch aan het bureau. Bij alles wat je eet, laat je voedselresten achter. Door deze voedselresten hebben miljoenen bacteriën de ruimte om zich te vermeerderen. Echt niet fris dus. Ben je nog steeds van plan om aan je bureau je broodje op te eten?

4. Je energielevel bereikt een dieptepunt

Niemand kan zich de hele dag concentreren. Een pauze is nodig om productief te blijven. Want werken levert energie op, maar kost ook energie. Na twee uur neemt je concentratie al af. Je merkt dan dat je fouten gaat maken en dat het werk zwaarder is.

Door even ergens anders te zitten, kom je vaak tot nieuwe inzichten en goede ideeën. Dat geeft energie, net als wat tijd voor jezelf. Door tijd te nemen voor een echte lunchpauze voorkom je een dip om vier uur.

5. Je komt niet in beweging

Je bent het grootste gedeelte van de dag op je werk aanwezig. Als je een kantoorbaan hebt, betekent dat vaak dat je veel uren achter je bureau maakt en dus veel zit. De effecten van langdurig zitten op je gezondheid zijn soms levensbedreigend. Zitten is slecht voor je: daar kun je niet meer omheen.

Maak van je pauze gebruik door buiten een frisse neus te halen. Dat is niet alleen een frisse wind door je hoofd, maar ook fijn voor je spieren en gewrichten. Met een wandeling verminder je onder andere de kans op diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten.