Muggenval met mensengeur bestrijdt malaria

Door de inzet van een nieuw ontwikkelde muggenval met menselijke lichaamsgeur is op een eiland in Kenia in 1,5 jaar tijd de populatie van de belangrijkste malariamug met 70 procent afgenomen. Dat meldt Wageningen University.

Elke minuut sterft er een kind door malaria. De Wereldgezondheidsorganisatie streeft naar uitroeiing van malaria in 2030. Hierbij wordt ingezet op ontwikkeling van vaccins tegen de parasiet en op bestrijding van verspreiders van de parasiet: de muggen.

Bij veelvuldig gebruik van insecticiden worden de muggen ongevoelig voor de middelen. Dat maakt de bestrijding van malaria steeds lastiger en milieubelastender. Alternatieve methoden zijn daarom dringend nodig.

Natuurlijke lokstof

"Het doel van de proef op Rusinga in het Victoriameer was om te onderzoeken of je malariamuggen met lokvallen kunt wegvangen zodat het risico op nieuwe malariainfecties minimaal wordt", verklaart Willem Takken. Hij leidde het drie jaar durende onderzoek met wetenschappers van Wageningen University en onderzoekers van het Keniaanse ICIPE en het Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH). Na introductie van de geurval op het eiland nam het aantal mensen met een malaria-infectie af met 30 procent. Alle 25.000 bewoners deden mee aan het onderzoek.

"Omdat we in onze aanpak een natuurlijke lokstof gebruiken (menselijke lichaamsgeur), belasten we het milieu niet en is het heel onwaarschijnlijk dat de muggen 'resistent' worden tegen het wegvangen. De muggen hebben namelijk de aantrekking door de geurstof nodig om te kunnen overleven."

Zikavirus

De geurval biedt mogelijk ook een oplossing tegen knokkelkoorts en zika, virussen die worden overgedragen door de gelekoortsmug.

Het onderzoek werd gepubliceerd in The Lancet, een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift.

Trefwoorden:

2 Comments

Door fpo (niet gecontroleerd) op vr, 12-8-2016 - 10:54

Een muggenval moet inderdaad heel speciaal worden ontworpen. Er is in NL maar één website die echt perfect werkende muggenvallen (en andere vallen) biedt en dat is de website van Blizzz.nl Ik gebruik hem al jaren en altijd met succes, wat andere apparaten nooit hebben kunnen bereiken. Een zeer inventieve muggenval dus, lees de beschrijving ervan maar eens door en dan snep je hoe knap het ding is samengesteld en waarom....

Door fpo (niet gecontroleerd) op vr, 12-8-2016 - 10:51

Jaren geleden heeft het Rode Kruis een test gedaan met MMS (Miracle Mineral Solution), uitgevonden door Jim Hubble. Binnen 24 uur werden alle malaria-patiënten genezen, zelfs de ten dode opgeschreven mensen! Dit heeft zo'n beroering gebracht in de medische wereld, dat Big Pharma acuut besloten heeft deze test te ondermijnen, want MMS is niet duur, en aan anti-malaria middelen kunnen ze goud verdienen. Malaria hoeft niet te bestaan, kan makkelijk behandeld worden. Helaas zijn bijna alle video's die van deze tests gemaakt zijn in Afrika van YouTube verdwenen. Het Rode Kruis is plat gechanteerd door Big Pharma, omdat Het R. Kr. subsidies ontvangt van Big Pharma en die wil dat niet kwijt. Dus hebben ze maar gekozen voor die subsidies en hebben ze alle malaria-patiënten laten vallen als een baksteen. Zo zie je maar weer: geld staat steeds boven het welzijn van de mensen.....