Klijnsma wil geen flexibele AOW

Getty Images

In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken, laten weten niets te voelen voor een flexibele AOW. Het is te duur en moeilijk uitvoerbaar.

In een motie uit 2013 wordt het kabinet opgeroepen om het mogelijk te maken dat werknemers eerder of later de eerste AOW ontvangen dan de officiële AOW-leeftijd. Gaan ze eerder met pensioen, dan ontvangen ze minder geld. Gaan ze later met pensioen dan ontvangen ze meer AOW. Staatssecretaris Klijnsma ziet deze flexibele AOW niet zitten zo blijkt uit een brief die ze gisteren aan de Tweede Kamer stuurde.
De flexibele AOW is volgens Klijnsma te duur, omdat meer mensen eerder zullen stoppen met werken en daardoor eerder AOW ontvangen. Voor de overheidsfinanciën is dit ongunstig.

AOW-sparen

Daarnaast pakt de flexibele AOW volgens Klijnsma negatief uit voor de arbeidsdeelname en ook dit is ongunstig voor de overheidsfinanciën. Bovendien is eerder AOW ontvangen niet voor iedereen mogelijk. Mensen met een onvolledige AOW en aanvullende bijstand kunnen niet of slechts beperkt in aanmerking komen voor de eerdere flexibele AOW. Zou dat wel kunnen, dan wordt het beroep op de bijstand groter, wat op zichzelf al onwenselijk is. Bovendien, zo stelt de staatssecretaris, bestaat de mogelijkheid van AOW-sparen al voor hen die langer doorwerken dan de AOW-leeftijd.

Achterhaald

Kortom de staatssecretaris ziet een flexibele AOW niet zitten. Maatschappelijke organisaties zoals de FNV en ANBO zien dat anders. FNV-pensioenbestuurder Gijs van Dijk: “Ik vind het bijzonder ernstig om te zien dat de staatssecretaris een starre houding aanneemt op dit onderwerp. De flexibele AOW biedt mensen maatwerk en daar is behoefte aan. Er bestaan namelijk grote verschillen tussen de levensverwachting van mensen en dus ook in hun werkende leven. Lager opgeleiden zullen namelijk sterker worden geraakt door de verhoging van de AOW-leeftijd en voor hen zou een flexibele AOW een uitkomst bieden om van een volwaardig en goed pensioen te genieten. Daarnaast biedt de flexibele AOW ook een grotere kans op werk voor het hoge aantal werkzoekenden die op dit moment thuiszitten.” Ouderenorganisatie ANBO vindt de documenten waarop de staatssecretaris zich baseert achterhaald, en vind een door de overheid opgedrongen pensioenleeftijd niet meer van deze tijd. Zeker nu de overheid steeds meer en vaker een beroep doet op het zelfstandig functioneren hoort een flexibele AOW er gewoon bij.
 

Bron 
  • Proud to be Senior