Single en met pensioen

Single, maar niet alleen? Dat doe je zo...

Er zijn singles die gewend zijn alles tot in de puntjes te regelen. Nog voordat ze stoppen met werken plannen ze hun post-pensioendagen. Een kookcursus, een serie lezingen, golfles… Waarom niet al die dingen uitproberen waarvoor je nooit tijd had? Een kookcursus komt altijd te pas en iets leren houdt de hersenen lenig. Ach, en als het golfen niet bevalt, stop je ermee.

Eigen initiatief

Een verkenningsronde in de wereld van vrije tijd is geen slecht idee voor singles die hun vaste baan inruilen voor een leven zonder professioneel vangnet. De debuterende gepensioneerde doet er kennis en kennissen op. In ieder geval verplicht het je de deur uit te gaan. Want zo vanzelfsprekend als dat wás, zo moeilijk kan het nu zijn om in je eentje het initiatief te nemen en eropuit te gaan.
Gewoon doen, dat is het beste. Ook al heb je niet altijd zin. Het langzaam opbouwen van een nieuwe structuur in je leven vraagt tijd en inzet. Maar na een tijdje gaat het vanzelf. De keuzes zijn gemaakt en het sociale vangnet is verplaatst van de werkplek naar het privé-leven.

Alles zelf regelen

Het kan hard op je dak vallen, als je nu alles zelf moet regelen. Geen Personeelszaken meer die je advies geeft over een verzekeringskwestie. Geen jongen van automatisering die je stukke computer repareert. Nu moet je op zoek naar een nieuwe helpende hand en adviseurs voor zaken waar je zelf geen verstand van hebt. Een rondje in de vriendenkring, bij oud-collega’s of lotgenoten levert doorgaans ideeën en adressen op om u uit de brand te helpen. En internet blijkt een onuitputtelijke informatiebron.

Emoties delen

Waar was je tijdens de moord op Theo van Gogh of de aanslag op de Twin Towers? De meeste mensen herinneren zich dat nog precies. Velen klonterden bijeen in de koffiecorner of de kantine. Op zulke momenten moet je je emoties kwijt en zoek je steun bij elkaar. Maar wat doe je als je koffiecorner je eigen keuken is en er niemand rondhangt behalve de poes? Dan mis je de collega’s. Voor het instant delen van emoties moet je voortaan andere wegen zoeken. De telefoon, e-mail, de buurman of de kaasboer op de hoek worden dan je maatjes. Ook dat is even wennen, maar na een paar maanden weet je niet beter.

Nieuwe vrienden

Er zijn talloze manieren om je sociale netwerk uit te breiden en te hernieuwen. Het aantal alleenstaanden neemt stormenderhand toe. Speciaal voor hen worden er woningen gebouwd, eenpersoonsmaaltijden verkocht en reizen georganiseerd. Wilt u met anderen gaan fietsen, wandelen of bridgen, dan zijn er in het hele land verenigingen en clubs, waar singles samen hun vrije tijd doorbrengen. En wie meer wil en op zoek is naar een partner, kan terecht bij singleclubs en datingbureaus.

Non-stop beschikbaar

‘Jij hebt toch alle tijd en jij bent beschikbaar.’ Dus vraagt je vriendin of je op haar zieke man wilt passen als zij een dag weg moet. En vindt de familie het ‘gewoon’ dat degene zonder partner de zorg voor de ouders op zich neemt of de boedel opruimt als ze naar een verzorgingsflat verhuizen. Mantelzorg rust vier van de vijf keer op de schouders van de alleenstaande. Op zich is daar niets mis mee, tenminste als het uw eigen keuze is. Wordt het u opgedrongen of vinden anderen het vanzelfsprekend dat u altijd als eerste klaarstaat, trek dan aan de bel.
Mantelzorg, vrijwilligerswerk, oppas, klusjes voor anderen, ophaaldienst voor ouders of kleinkinderen, dat zijn dingen die je nu eenmaal doet. Daarnaast heb je je eigen huishouden, ben je druk in de sportclub of met een hobby. Kinderen, vrienden en kennissen vragen om aandacht.
Om geen speelbal te worden van uw omgeving, is het goed prioriteiten te stellen. Wat wilt u zelf? Wat zet u allereerst op het programma voor de komende week? Hoe wilt u de dag indelen? Bent u daar uit, dan is het alleen nog een kwestie van ‘nee’ zeggen tegen de dingen die niet op uw prioriteitenlijstje staan.

Informatie

  • http://alleenstaanden.startkabel.nl
  • www.seniorweb.nl
  • www.abc-amice.nl: een landelijke organisatie die per regio een netwerk heeft voor allerlei activiteiten. Bijvoorbeeld fiets- en wandeltochten, zeilweekends, vakanties en feesten. Voor HBO en academisch denkniveau.
  • Culturele of sportieve groepsreizen vindt u onder andere bij Kras Stervakanties, SNP Natuurreizen, De Jong Intra Vakanties, Bex Reizen, Peter Langhout, Camelot, Hannick Operareizen, Academische Reizen. Kijk ook op www.reizensite.nl
Auteur 
Bron 
  • Plus Pensioengids