PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Bijverdienen naast je pensioen: wat is er mogelijk?

Met een eigen B&B, op de markt of in een pretpark: bijverdienen op pensioengerechtigde leeftijd kan op allerlei manieren. Maar wat vindt de Belastingdienst daarvan?

Wat wel/niet kan en mag

  • Of je nu alleen AOW ontvangt of ook nog pensioen uit loondienst, bijverdienen mag. Zoveel als je wilt. Wel gelden soms beperkingen voor mensen die met vroegpensioen zijn. Het pensioenfonds kan hierover informatie geven.
  • Bijverdiensten zijn inkomsten, dus je moet ze opgeven aan de Belastingdienst. Ze worden opgeteld bij het inkomen. Hoe hoger dat is, hoe méér belasting je betaalt over de bijverdiensten. AOW’ers hebben het voordeel dat ze geen AOW-premie betalen. Daardoor houden ze over de eerste €34.130 netto méér over.
  • Als je in loondienst werkt, houdt de werkgever belasting in. Check of dit klopt. Soms houden werkgevers geen rekening met pensioeninkomsten en dragen ze te weinig loonheffing af. Dan komt er een naheffing.
  • Soms liggen bijverdiensten in de hobbysfeer. Wie op de jaarlijkse braderie zelfgemaakte jam verkoopt, zal de inkomsten niet opgeven. Maar het kan ook zijn dat je een echte ondernemer bent. Dat is aantrekkelijk, want dan heb je recht op €3640 zelfstandigenaftrek.

Einar Njiokiktjien

Inkomen: AOW en ABP-pensioen
Was: docent privaatrecht op een MBO-opleiding juridische dienstverlening
Is: eigenaar van B&B The Boat and Breakfast in Maarssen

“Ik wilde iets om handen hebben na een heel druk leven. Ik heb één appartement en dat verhuur ik voor €80 per nacht. ’s Winters is het stil, maar in de zomer levert het maandelijks een paar honderd euro op. Het moet niet te druk worden, want het is veel werk. Schoonmaken, beddengoed wassen en strijken. En ik word niet blij als ik elke ochtend om 7 uur moet opstaan om ­sinaasappels te persen en broodjes af te bakken. De inkomsten en onkosten houd ik bij en de accountant maakt een jaarrekening. Over wat ik verdien, betaal ik inkomstenbelasting.”

Marijke Leibbrandt

Inkomen: AOW en pensioen van Notarieel Pensioenfonds
Was: notaris
Is: verkoper van antiquarische boeken en prenten (www.boekenprent.com)

“Na mijn pensionering begon ik voor mezelf. Voor oude boeken had ik altijd belangstelling en een zekere handelsgeest is mij niet vreemd. Ik verwacht dit jaar een omzet van zo’n €11.000. Omdat ik daarvoor nauwelijks winst maakte, beschouwt de Belastingdienst mij niet als ondernemer. Dat heb ik laten voorkomen, maar de rechter stelde mij in het ongelijk omdat ik geen urenadmini­stratie bijhield. Terwijl ik er de hele dag mee bezig ben. Ik koop in, verzend boeken die via mijn website besteld worden en sta elke vrijdag in Amsterdam op de boekenmarkt op het Spui. Daar kennen ze me als ‘de mevrouw met het rode hoedje’.”

Monika Eijkens

Inkomen: AOW en pensioen van Pensioenfonds De Eendragt en Pensioenfonds Grafische Bedrijven
Was: gastvrouw bij de Efteling en daarvoor mede-eigenaar van een grafisch bedrijf
Is: gastvrouw bij de Efteling

“Tot mijn 65ste werkte ik als gastvrouw in loondienst bij de Efteling. Dat wilde ik blijven doen, maar liefst flexibel. Sindsdien schakelt de Efteling mij in via een uitzendbureau voor senioren. Die betalen mij een nettosalaris. Dat schommelt tussen €250 en €1250 per maand. Soms werk ik veel, soms weinig. In de Efteling hangt een fijne sfeer, want iedereen komt voor zijn plezier. Ik word ingeschakeld bij alles wat met pr te maken heeft. De opening van nieuwe attracties, opnames van commercials, de ontvangst van speciale gasten. Die diversiteit maakt mijn werk geweldig leuk.”

Lees hier wat andere AOW'ers doen om bij te verdienen.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine oktober 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bron(nen):