Podcast Gezond Gesprek: hoe kom je van je verslaving af?

Een Gezond Gesprek met verslavingsarts Robert van de Graaf

"Zo heb ik mijn colaverslaving vervangen door de kettlebell"
Fotograaf Ilse

Verslavingsarts Robert van de Graaf werkt met mensen die verslaafd zijn aan alcohol, drugs en roken. Verslaving is overal in onze maatschappij, vindt hij. Zo zijn we bijvoorbeeld massaal verslaafd aan zitten of aan onze telefoon. Hoe pak je het nu aan als je merkt dat je verslaafd bent, en als die verslaving een negatief effect heeft op je leven? In deze podcast geeft Robert van de Graaf veel praktische aanknopingspunten.

Het is allemaal een kwestie van gewoontes veranderen. Stel dat je 'verslaafd' bent aan chips. Volgens Van de Graaf ben je dan dus enorm getraind in het chips eten: je bent een heel goede chips-eter. Dit moet je gaan veranderen: stap voor stap moet je een heel goede níet-chips-eter worden. En waarom dat betekent dat je juist wél naar de supermarkt moet gaan om chips te gaan kopen, dat hoor je in deze podcast.

Geen tijd om naar deze podcast te luisteren of nog eens teruglezen wat er gezegd is? Hier vind je een samenvatting van het gesprek.

Deze podcast werd gemaakt in samenwerking met het Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem, waar het gesprek ook werd opgenomen.

 

Getty Images

 

Gezond Gesprek wordt gepresenteerd door Karine Hoenderdos en geproduceerd door Jonne Seriese namens Dag en Nacht Media. De tune is van The Yearlings.