8 op de 10 vijftigplussers geloven politici niet meer

Getty Images

Nu de verkiezingen eraan komen, maken politici bekend waarin ze willen investeren als ze de kans krijgen om te gaan regeren. Maar veruit de meeste 50-plussers geloven hun uitspraken en beloftes niet.

Dat blijkt uit onze wekelijkse stelling. Ruim 1100 bezoekers op PlusOnline brachten hun stem uit op de stelling 'ik geloof politici niet meer': 18% zei oneens, 82% eens.

'Water bij de wijn'

Bijna een vijfde van de 50-plussers op onze website heeft nog wel vertrouwen in politici. Slechts 2% gelooft de meesten op hun woord, 16% alleen bepaalde politici. "Er moet altijd water bij de wijn", zegt J.P. Kievit. "Compromissen sluiten. Wie haalt anders een meerderheid van 75 zetels?"

Henk Schmoller sluit zich daarbij aan: "Ik ben 69 jaar en sinds ik mag stemmen hoor ik die kritische geluiden al. Wantrouwen levert niets op. Zonder Tweede Kamer belanden we in een dictatuur, wie wil dat nou? Gelukkig zijn er nog genoeg mensen die verstandig kiezen."

"De meeste politici zijn mensen die hun best doen om nog iets van dit land bij elkaar te houden", reageert An op PlusOnline. "Dat kun je van veel oude mensen (mopperaars) niet zeggen. Klagers hebben geen nood, zei mijn moeder vroeger al. Je ziet ze dagelijks op tv en op terrasjes zitten. Altijd maar mopperen."

'Mijn geloof is op'

Toch zijn de meeste 50-plussers wantrouwend als het om beloftes of plannen van politici gaat. Zo ook Bibi Amsterdam: "Tot aan de verkiezingen beloven ze van alles, maar als ze in het kabinet zitten zijn ze die mooie beloftes vergeten", schrijft zij op onze Facebook-pagina.

"Mijn geloof is zo langzamerhand op", laat ook Kees weten. "Ze komen nu ineens met voorstellen die in de afgelopen kabinetsperiode allang opgelost hadden kunnen worden. Het gaat vooral over welvaart (cijfertjes), maar welzijn is een ondergeschoven kindje. Kinderpardon, voedselbanken, immigratie, huisvesting, eenzaamheid, mantelzorg, etcetera."

Michel V. kan zich vaak wel vinden in een standpunt van een politicus, maar ziet daar naar eigen zeggen te weinig van terechtkomen. "Na het invullen van de stem- en kieswijzers ben ik het tussen de 30 en 60 procent met partijen eens. Alleen door de coalitie besprekingen na de verkiezingen is het volledig onduidelijk wat daarvan over blijft."

Arie Numan gaat nog een stap verder: "Politici in Nederland zijn oplichters. Ze beloven van alles maar doen niets. Zijn ze uitgerangeerd, dan worden ze burgemeester of krijgen ze een ander leuk baantje van vrienden. Voor mij hebben ze afgedaan."

Lees alles over de partijprogramma's in ons verkiezingsdossier.

Beeld: ThePostOnline