Overzicht stemwijzers Europese parlementsverkiezingen 2019

Help, op wie moet ik stemmen?

Op donderdag 23 mei mag u weer naar de stembus. Dan kan er in Nederland gestemd worden op een Nederlandse kandidaat voor het Europees Parlement. In totaal worden er 751 mensen gekozen tot lid van het Europees Parlement. 26 daarvan komen uit Nederland. Heeft u nog niet besloten op welke partij u gaat stemmen? Wij helpen u op weg met een overzicht van kies- en stemwijzers.

De Stemwijzer

Dit is het stemhulpmiddel van ProDemos. De StemWijzer gaat over wat partijen beloven in verkiezingstijd.

Start de Stemwijzer >>

Europees Kieskompas

Ook het Kieskompas heeft een nieuwe stemwijzer voor de Europese Parlementsverkiezingen uitgebracht!

Doe het Kieskompas >>

Stemchecker Europese verkiezingen

De Volkskrant presenteert: de Stemchecker! Deze kieswijzer kijkt naar wat partijen daadwerkelijk doen (en níet naar wat ze beloven in campagnes). Vergelijk uw politieke opvattingen met het stemgedrag in het Europees Parlement en kom erachter met welke partij u de meeste overeenkomsten heeft.

Start de Stemchecker >>

YourVoteMatters (Engels)

Dankzij deze stemwijzer kunt u zien welke politici, nationale partijen en EU-fracties passen bij uw manier van denken, gebaseerd op hun stemgedrag.

Start de Match Your Vote >>

Dierenkieswijzer

In aanloop naar de Europese Verkiezingen lanceert de Dierencoalitie deze week de Dierenkieswijzer. Hierbij is het stemgedrag van de Nederlandse Europarlementariërs in kaart gebracht. De Dierenkieswijzer laat zien hoe politici gestemd hebben over zaken als diertransporten, de jacht op en handel in wilde dieren, intensieve veehouderij, wilde dieren in circussen en het in gevangenschap houden van zeezoogdieren.

Doe de Dierenkieswijzer >>

Privacy Stemwijzer

Benieuwd welke standpunten de politieke partijen innemen met betrekking tot privacy? VPNGids.nl heeft zes stellingen m.b.t. privacy voorgelegd aan alle verkiesbare partijen. In één oogopslag valt te zien welke partijen het eens of oneens zijn met een bepaalde stelling. Daarnaast lichten de partijen toe waarom ze het eens of oneens zijn met de stellingen.

Doe de Privacy Stemwijzer >>

Test uw kennis van de EU!

Geen stemwijzer, maar wel een handig middeltje om te zien hoe goed u op de hoogte bent over hoe de Europese Unie in elkaar steekt. En op deze website kunt u straks ook alle uitslagen van de verkiezingen teruglezen.

Doe de quiz >>

Welke Europeaan bent u?

Op basis van uitgebreid onderzoek zijn er zes verschillende EU typen gedefinieerd. Deze variëren van EU knuffelaars tot Nexiteers. Benieuwd welk EU type u bent? Lees het artikel van Trouw. (let op, eerste 5 artikelen bij Trouw zijn gratis, al u daar al over heen zit moet u helaas 2 euro per week betalen)

Lees over de Europa-types >>

Ontwerp uw eigen Europa

Wat als u de Europese Unie zelf mocht inrichten?

Speel het spel >>

Twijfelt u nog? Dit is waarom u volgens Charles Groenhuijsen moet stemmen.

Reactie toevoegen

12 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 25-5-2019 - 09:29

Heb de kieswijzers nooit betrouwbaar gevonden, want ook die worden gestuurd.
Ik ga stemmen, omdat niks doen geen optie is. IK heb zelfs op een partij gestemd, die waarsch. niet eens in de EU komt, de PVDD, maar dat is mijn weloverwogen keus.
Om toch tegenwicht te geven aan ziekelijke ijdeltuiten zoals Baudet en consorten, die nooit iets goeds voor het land of de EU zullen gaan doen, maar voor eigenbelang in de politiek zitten. En de EU functioneert ook zeer onbehoorlijk, het is wat het is.

Door jansje (niet gecontroleerd) op di, 21-5-2019 - 10:25

Bij verschillende kieswijzers komt er voor mij een ander advies uit.Best lastig,en ook niet geheel betrouwbaar.
Maar kon mijn keuze ook zonder een kieswijzer bepalen.Maar hoe dan ook Ga vooral stemmen!

Door EPH Warmerdam (niet gecontroleerd) op zo, 19-5-2019 - 15:58

LS, Heb alles doorgelezen maar ik heb helaas niets gevonden over 5 G , in de jaren 30 reeds gebruikt in het leger . Het is een vernietigingswapen ! Iedereen denkt dat dit met telecom te maken heeft , zo wordt het voorgespiegeld door de industrie .Zonder inspraak wordt 5 G heel stilletjes uitgerold in Europa . Er zijn uitzonderingen want de stad Brussel is 5 G geweerd en Duitsland heeft nog bedenkingen . De bevolking wordt , als dit zo doorgaat , straks gemicrowaved en is er geen Europa meer over straks .De gewone media houdt zich doodstil over 5 G . Mensen in Europa word WAKKER !

Door Gijsbertus (niet gecontroleerd) op za, 18-5-2019 - 11:50

Mariska schrijft in de nieuwsbrief van 18 mei " u hebt de EU nodig bij problemen"
Gelooft zij dat zelf of praat ze de politiek blind en doof na.
Weet hoe verdeeld de 28 lidstaten zijn.
Ze slaan met elkaar geen deuk in een pakje boter.
Ieder voor zich God voor ons allen.
Voorbeelden zijn: Vluchtelingen Griekenland en Italië krijgen de massa.
Schulden crisis: gewoon geld printen "ten kosten alles".
Hoe landen voor zich zelf maar ook de EU commissie de eigen zaken regelen. Wat doen ze tegen begroting tekorten van bijv. Frankrijk met een grote mond vol.
Salaris verhogingen binnen de club, de heer Juncker 36000,-. Daar wordt niet over gesproken.
Het lijkt wel dat daar waar je de vinger op legt het ook brand.
Succes met alles en hou ogen en oren goed open, neem politieke praatjes met een korreltje zout, het zijn angst of het is een gewenst goed praten.

Door Catharina (niet gecontroleerd) op do, 16-5-2019 - 19:46

Ga in elk geval stemmen op de partij die het dichtst bij uw keuze ligt, stem met uw hart, wilt u dat uw pensioen naar Brussel gaat, dat Brussel zeggenschap krijgt wat er mag veranderen in uw eigen omgeving, vindt u dat er een Europees leger moet komen? Vul de vragen van de stemwijzers eerlijk in, wie weet komt u er dan vast wel uit!

Door Olaf (niet gecontroleerd) op do, 16-5-2019 - 13:42

De geschiedenis blijft zich herhalen en daardoor gaat de e.u. ook in een fiasco uitlopen. Nu is het moment om toe te geven dat het gefaald heeft en iedereen moet het verlies nemen dat de e.u. heeft toegebracht

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 10-5-2019 - 15:24

Ik stem niet op een alles overheersend Europa , we worden op alle manieren al mond dood gemaakt , Noord-Korea is een heilstaat vergeleken hierbij !

Door Hanno (niet gecontroleerd) op do, 9-5-2019 - 21:12

Ik denk dat die ‘welk type Europeaan bent u’ nu wel gelinkt mag worden :-)

Door Tom (niet gecontroleerd) op do, 9-5-2019 - 11:43

Hoi! Op eu.kieskompas.nl kun je nu ook het Kieskompas voor de Europese verkiezingen raadplegen. Echt cool!

Door A United Europe (niet gecontroleerd) op do, 9-5-2019 - 08:55

United we are stronger.