Wat betekent Prinsjesdag 2015 voor ouderen?

Niet voor iedereen een 'Feestbegroting'

Het kabinet presenteert vandaag een feestbegroting. Maar niet voor iedereen. Hoe pakken de plannen uit voor ouderen?

RTL Nieuws wist weer als eerste de hand te leggen op de plannen voor Prinsjesdag, waaruit eerder al flinke delen waren gelekt.

De eerste tekenen zijn veelbelovend, want ‘U krijgt er vandaag 2,5% bij, kopt het Algemeen Dagblad. Dat is te danken aan belastingverlagingen van €5 miljard. Dat maakt ook de zogeheten koopkrachtplaatjes rooskleurig.

Maar dat zijn gemiddelden, want wie werkloos is, met pensioen of in de bijstand zit moet het met minder doen.

Dit jaar zijn de werkenden zijn de winnaars van de begroting: zij gaan er 3,5 tot 5,3% op vooruit. Gepensioneerden moeten het met minder stellen: een stijging van 0,1 tot 0,8%.

Een zeer bescheiding stijging, ondanks enkele maatregelen die gunstig zijn voor senioren, zoals:

  • Uitstel bezuinigingen op huurtoeslag.
  • Verhoging van de ouderenkorting met €142.
  • Verlenging van de tijdelijke verhoging van de zorgtoeslag.
  • Belasting op vermogen wordt aangepast: tot €25.000 betaalt u geen spaartaks.
  • Zorginstellingen krijgen er €210 miljoen bij.

Prinsjesdag  2015 wordt dus geen feest voor ouderen. Ouderenbond ANBO uitte eerder al kritiek: de ouderenkorting gaat iets omhoog, maar de algemene heffingskorting omlaag. Bovendien mist de ANBO faciliteiten om langer zelfstandig thuis te wonen.

Ook de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden is kritisch en vindt dat de ouderenkorting naar €400 moet. Gepensioneerden hebben namelijk de afgelopen jaren het meest ingeleverd. Door diverse overheidsmaatregelen, het opschuiven van de AOW-leeftijd en het korten of niet indexeren van pensioenen.

Het Financieele Dagblad becijferde dat Rutte in zijn vijf jaar als minister-president bij elkaar €51 miljard heeft bezuinigd. Dat is gemiddeld ruim €6700 per huishouden.

De nu aangekondigde belastingverlaging van €5 miljard is dus een stap in de goede richting, maar nog geen feest.

Het kabinet lijkt zich bewust van de verschillen ‘’Er is sprake van groei, maar die groei bereikt nog niet iedereen.”

3 Comments

Door Fred Peree (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 19:38

Ben het volledig met je eens, ga zo door

Door H. Wiersma (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 17:39

Geweldig feestje hoor van de VVD en PvdA. Alle Nederlanders uitnodigen, behalve de 700.000 AOW'ers/gepensioneerden en de minima. Zij worden afgescheept met een fooi of gaan er vooral weer op achteruit via o.a. hoge zorgkosten en lastenverhogingen.In ieder geval weten zij zo langzamerhand wel op 'welke organisatoren van feestjes' zij nu en later niet meer moeten stemmen.

Door F Poppen (niet gecontroleerd) op do, 17-9-2015 - 12:38

m.b.t. Studiefinanciering. Rutte en consorten vergeten dat zij hebben kunnen studeren door de ouderen van nu welke zij onevenredig straffen. Eerst goed voor jezelf zorgen en dan diegene die jou geholpen hebben aan een feestelijk salaris uitbuiten.
En werkenden hun verhoging zelf laten betalen. Maar dat merkt men later pas.Bonussen? Men vergeet dat deze verdiend zijn door vaak de laagstbetaalden. Maar daar doet men al moeilijk over een 1/2 % verhoging. Zomaar een mijmering
F Poppen