Tevreden in de spiegel kijken – zo doe je dat

Getty Images

We hebben allemaal wel iets te klagen over ons uiterlijk, zo blijkt uit onderzoek. Jammer, want we zijn als mensen in deze tijden mooier en gezonder dan ooit tevoren. Professor Liesbeth Woertman doet al dertig jaar onderzoek naar ons zelfbeeld. Zij geeft deze tips voor een positiever zelfbeeld.

Als je kijkt naar oude filmbeelden, bijvoorbeeld die van het Polygoonjournaal, dan zie je dat mensen er vroeger anders uitzagen. Scheve gebitten, missende tanden, een gezicht vol puisten of een vroeg verouderd hoofd. Tegenwoordig zijn mensen veel mooier. Maar toch zijn we ontevredener met ons uiterlijk, zo blijkt uit onderzoek van professor Liesbeth Woertman. Zij doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar het zelfbeeld van de mens. Haar boek Je bent al mooi gaat bijvoorbeeld over het zelfbeeld, net als haar nieuwste boek De psychologie van het uiterlijk.

Hier zijn haar tips voor een meer tevreden blik in de spiegel:

 

1. Omring jezelf met lieve mensen, die positief tegenover je staan.

Uit onderzoek blijkt: je geliefd en gekoesterd voelen, leidt tot een positief lichaamsbeeld. Dat begint al in de kindertijd door de ouders en dat blijft het hele leven van belang. Iedereen kijkt naar zichzelf door de bril die is gemaakt op basis van wat mensen tegen je zeggen. Hoe je denkt over je uiterlijk heeft te maken met alle opmerkingen die tegen je gemaakt zijn in je leven. Zoek dus mensen op die je stimuleren en steunen.

2. Vergelijk jezelf met leeftijdsgenoten

Als je jezelf vergelijkt met mensen die 10-20 jaar jonger zijn, dan denk je al gauw: ‘Kan het niet wat minder met die rimpels’. Maar zodra je tussen leeftijdgenoten staat, bijvoorbeeld tijdens een reünie van de middelbare school, dan blijkt het reuze mee te vallen. De een is kaal, de ander heeft een dikke buik. Maar je ziet ook die guitige blik weer terug, tijdens een gesprek. Tussen leeftijdsgenoten vallen de mooie kanten van je uiterlijk weer beter op en gaat je aandacht minder uit naar de mindere kanten.

3. Zie je lichaam als geheel

Als je kaaklijn minder strak wordt, kun je de neiging krijgen om die kaak steeds te zien in de spiegel. Maar dan vergeet je je leuke ogen, of je sterke armen. Daarom: focus niet op het lichaamsdeel dat je minder mooi vindt, maar kijk naar het geheel.

4. Vergelijk jezelf niet met mensen uit de media

Tegenover een mooie nieuwslezer of een Hollywoodactrice delf je algauw het onderspit. Maar deze mensen zijn vaak al mooi van zichzelf. Ze hebben een uitgebreide make-up gekregen en tenslotte is het beeld met Photoshop bewerkt. Deze gezichten bestaan dus niet echt - vergelijk je eigen gezicht er niet mee. Een tijdje stoppen met kijken naar de mooie maar bewerkte plaatjes op social media kan rust geven. Vrijwel alle beelden die wij zien in tijdschriften of op internet zijn gemanipuleerd.

5. Kijk met je hart

Waardeer je lijf om wat het kan en wat het je gebracht heeft, niet alleen om hoe het eruit zien. Zwangerschapssporen, littekens, lachrimpels – ze zijn de sporen van een rijk leven.

Meedoen met onderzoek naar het zelfbeeld? Dat kan!  Klik op deze link en help Liesbeth Woertman bij haar onderzoek.

Auteur