Tips en trucs tegen blozen

Rode wangen door spanning

Als u bloost verwijden de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid zich tijdelijk. Dit zorgt voor de rode kleur en vlekken in gezicht en nek. Blozen is geen ziekte, maar voor sommigen wel een obsessie. U kunt er gelukkig iets aan doen!

Accepteren

Vaak weet u in welke situatie u gaat blozen. In plaats van dat u steeds angstiger wordt, moet u leren accepteren dat u in die situatie gaat blozen. Acceptatie vermindert de spanning en dus ook het blozen.

Negeren

Veel mensen die blozen, schamen zich. Doe dat niet! Hoe meer u zich schaamt, hoe meer u gaat blozen. U begeeft zich dan namelijk in een vicieuze cirkel.

Relativeren

Probeer uw bloosangst te relativeren door te denken dat er maar weinig mensen op de wereld zijn, die totaal geen angsten hebben.

Zie de humor van blozen in en geef uzelf een beloning als u iets onderneemt dat u eigenlijk niet durfde, maar toch gedaan hebt. Is blozen werkelijk zo erg?

Ontspannen

Blozen heeft alles met spanning te maken. Zoek daarom ontspanning. Ga bijvoorbeeld mediteren. Laat gedachten los die u dwarszitten, zodat u niet constant gespannen bent.

Als u gespannen bent, reageert uw lichaam daar direct op. Of ga sporten. Sport is een uitstekende manier om spanning achter u te laten. Ook bent u door te sporten beter in staat uw lichaam aan te voelen en onder controle te houden.

Communiceren

Vertel andere mensen dat u veel bloost. Iedereen zal het begrijpen, waardoor u kalmeert en uw blos snel verdwenen is.

Voorbereiden

Heeft u een sollicitatiegesprek, moet u een presentatie geven en bent u bang te gaan blozen, dan is een goede voorbereiding erg belangrijk. Dat geeft u vertrouwen, waardoor u minder snel bloost.

Make-up

Als u veel bloost, kunt u uw heil zoeken in make-up. Maar bedenk wel, elke dag zorgvuldig opmaken kost tijd en geld. Bovendien is het de vraag of de 'dikke laag' camouflage goed aanvoelt, zeker in de zomer als het warm is.

Kleding

Coltruien en sjaaltjes - bij voorkeur in een rode kleur - zijn geliefd bij mensen die veel blozen. De vraag is, helpt deze camouflage?

Omdat u het warmer en benauwder krijgt, is het geen echte oplossing. En let wel: juist door u zo te kleden, trekt u de aandacht van anderen. Niemand draagt immers een coltrui bij 30 graden!

Drankjes

Probeer het drinken van koffie, alcohol, zwarte thee en cola zoveel mogelijk te vermijden. Deze 'opwekkende' dranken veroorzaken in een later stadium juist stress.

Voeding

Eet vooral 's morgens veel groente en fruit. Bewezen is dat dit helpt uw stemming te verbeteren. Een betere stemming zorgt voor vertrouwen en dus minder blozen. Ook lever, noten, zaden, volkorenproducten, eieren, gevogelte en vette vis krikken uw humeur bijzonder goed op.

Voedingssupplementen

Neem visoliecapsules of gebruik vitamine B-preparaten als aanvulling op uw voeding. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze supplementen angst en depressie verminderen.

Lotgenotencontact

Door met andere 'blozers' te praten, merkt u dat u er niet alleen voor staat. Dat geeft zelfvertrouwen. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder last u heeft van een rood hoofd of vlekken in uw nek.

Therapie

Beïnvloedt blozen uw werk en sociale leven, zoek dan samen met uw huisarts naar professionele hulp. Denk aan cognitieve gedragstherapie, inzichtgevende therapie of hypnotherapie.

Een speciale methode is Mind Tuning. Deze therapie gaat ervan uit dat blozen een programmafoutje in het brein is. Het is in korte tijd ontstaan en kan even snel worden opgelost.

Medicijnen

Om het blozen tegen te gaan, schijnt er een anti-bloospil op de markt te zijn. Maar, heel vreemd, als bijwerking kunt u hier een rode huid van krijgen. Laat u dus niet voor de gek houden! Er zijn echt geen medicijnen die helpen tegen blozen.

Operatie

Het is mogelijk een anti-bloosoperatie te ondergaan. Tijdens zo'n operatie worden zenuwen doorgesneden die het blozen veroorzaken. Het is een ingrijpende operatie waar u lang van moet herstellen. Denk dus goed na voordat u hieraan begint.

Lief en charmant

Bedenk dat veel mensen vinden dat blozen iets liefs en charmants is. Ze vinden u betrouwbaar, omdat u uw gevoelens aan de buitenwereld toont. Mooi toch?

Trefwoorden:

1 Reactie

Door Veer (niet gecontroleerd) op vr, 20-9-2019 - 14:57

Helemaal niet schattig mensen denken de hele tijd dat je liegt.