Bedwing uw sollicitatiezenuwen

Een goede voorbereiding helpt

Eindelijk is het zover: u bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een goed gevoel, maar tegelijkertijd ook erg spannend. Hoe komt u over op uw mogelijke werkgever? Maakt u de indruk die u voor ogen hebt? Zo zorgt u dat uw gesprek niet wordt verpest door zenuwen!

Een sollicitatiegesprek is het schoolvoorbeeld van een zenuwslopende situatie. Het is:

  • Een onbekende situatie.
  • Een situatie waarin we een prestatie moeten leveren.
  • Een situatie waarin u als persoon geëvalueerd wordt.

Zenuwachtig
Vaak zijn het de onbekende situaties waar we zenuwachtig van worden. U weet niet wat u kunt verwachten en maakt u vooraf al druk. Zeker als u in die vreemde situatie een persoonlijke prestatie moet leveren. 

U zet uw beste beentje voor en wil de sollicitatiecommissie overtuigen van uw geschiktheid voor de baan. Maar tegelijkertijd bent u bang voor de mening van uw toekomstige baas. Kunt u hem wel overtuigen van uw geschiktheid? Zenuwenslopend!

Kriebels in de buik
Iedereen herkent zenuwen aan kriebels in de buik. Een sollicitatiegesprek vindt u eng? Dan wordt ons lichaam direct in hoogste staat van paraatheid gebracht. Enge situaties vragen om adrenaline, zodat u snel kunt handelen.

Uw hartslag verhoogt, uw bloed stroomt sneller en uw ademhaling versnelt. Als u niet oplet, gaat u trillen en zweten. Deze beschrijving klinkt als pure lichamelijke opwinding. Dat klopt ook: het lichaam kent maar één soort opwinding.

De opwinding die sollicitatiezenuwen veroorzaakt, is dezelfde opwinding die verliefdheid heet. Alleen bij verliefdheid praten we over 'vlinders in de buik'.

Nut van zenuwen
Het is de vraag in hoeverre zenuwen een goede prestatie bevorderen. Als u zo zenuwachtig bent dat u als bevend en bibberend aan de sollicitatietafel zit, werkt dit zeker niet in uw voordeel. Toch zijn zenuwen niet per definitie verkeerd. Een zekere hoeveelheid spanning draagt juist positief bij aan prestaties.

Een verhoogde staat van alertheid maakt dat we:

  • Beter opletten en bij de les zijn.
  • Adrem kunnen reageren op onverwachte vragen.
  • Actief in het gesprek zitten.

Naarmate u meer zenuwen krijgt, werken ze echter averechts. U voelt uw hart racen, bent u te bewust van uw lichaam en voelt u ongemakkelijk worden. Uw gedachten gaan met u op de loop en u raakt afgeleid. Een beheerst sollicitatiegesprek wordt dan erg moeilijk.

Medicijnen
Wat kunt u doen om te voorkomen dat de zenuwen met je op de loop gaan? Neem in ieder geval geen tranquillizers! Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat uw creativiteit blokkeert.

Wat kan helpen zijn homeopathische middelen tegen stress, zoals rhodolia, zwarte malrove, valeriaan en maretak. Lees voor gebruik goed de bijsluiter.

Stap-voor-stap voorbereiding
Maar wat u ook doet, alles valt of staat met een gedegen voorbereiding, timemanagement en mogelijk wat ademhalingsoefeningen. De volgende tips helpen u met de voorbereiding.

Week van tevoren

  • Zorg dat u een goed beeld hebt van de functie. Weet waarom het bedrijf u wil hebben. Loop uw sterke en zwakke punten na. Bedenk vast een antwoord op mogelijke vragen over uw carrièreplannen en ambities. Op die manier wordt u tijdens het gesprek niet onaangenaam verrast.
  • Win informatie in over het bedrijf. Wat is het voor bedrijf? Met wie heeft u een gesprek? Kennis hebben over het bedrijf komt geïnteresseerd over en maakt de situatie voor u minder onbekend.
  • Is de sfeer formeel of informeel? Als u weet welke kledingstijl wordt gewaardeerd, heeft u al een punt minder om je druk over te maken.

Twee dagen van tevoren

  • Plan uw route. Niets levert meer stress op dan er onderweg achterkomen dat u de route kwijt bent. U maakt bovendien een slechte indruk als u te laat komt. Welke treinen en bussen moet u nemen? Houd rekening met mogelijke vertraging. Staan er files rond het tijdstip van het gesprek? Rijd voor de zekerheid bij wijze van proef een keer naar het bedrijf toe.
  • Verzamel uw cv en andere documenten, zoals referenties of eventueel een portfolio. Als u hier pas een paar uur van tevoren mee begint, zult u zien dat u van alles kwijt bent.

Ochtend van tevoren

  • Zorg voor een goede nachtrust.
  • Sta op tijd op, zodat u de rust hebt om jezelf op orde te maken. Gehaast weggaan geeft u geen prettig gevoel.
  • Vermijd teveel oppeppende middelen, zoals koffie en chocola. Te veel cafeïne kan u onrustig maken.

Uur van tevoren

  • Probeer de rust te bewaren. Draai prettige muziek in de auto of zoek afleiding in de trein.
  • Doe ademhalingsoefeningen als u merkt dat u onrustig wordt.
  • Probeer uw gedachten in bedwang te houden en denk positieve dingen. Als het bedrijf niets in u zou zien, hadden ze u niet uitgenodigd. Ze zijn geïnteresseerd in u; u heeft ze iets te bieden.

Tien minuten van tevoren

  • Zorg dat u op tijd op de plaats van bestemming bent. Tien minuten te vroeg komen maakt een goede indruk én is fijn voor u. U kunt u dan even opfrissen in het toilet.
  • Ga geen duimen zitten draaien; dat werkt stressverhogend.
  • Als u veel te vroeg bent, maak dan buiten een ommetje. Dat is prettiger dan in de gang te gaan zitten wachten.

Bent u ondanks een goede voorbereiding toch zenuwachtig? Geen nood. Bedenk dat het heel normaal is om een beetje gespannen te zijn. De sollicitatiecommissie weet dat een sollicitatiegesprek een spannende situatie is. Sterker nog: dat is voor uw gesprekspartners waarschijnlijk ook zo.

Auteur