De kenmerken van een depressie

Wanneer bent u depressief?

Iedereen zit weleens in een dip. Na een tegenslag of vervelende gebeurtenis voelt u zich somber en ongelukkig. Gelukkig waait zo’n bui vaak wel weer over. Als u zich langdurig neerslachtig blijft voelen, is er misschien sprake van een depressie. Wat is het verschil tussen een dipje en een depressie?

Wanneer een dip precies overgaat in een depressie is moeilijk te bepalen. Om de diagnose 'depressie' te kunnen stellen, hebben deskundigen in het handboek DSM-IV een aantal kenmerken geformuleerd waar mensen met een depressie aan voldoen.

Volgens deze richtlijn bent u depressief als u minstens twee weken lang somber bent en / of minder interesse en plezier hebt in allerlei dingen én kampt met vijf of meer van de onderstaande symptomen:

  • duidelijk afvallen of juist aankomen
  • slapeloosheid of juist veel slapen
  • traagheid of juist lichamelijke onrust
  • vermoeidheid, weinig energie hebben
  • waardeloos of schuldig voelen
  • verminderde concentratie of besluiteloosheid
  • terugkerende gedachten aan de dood, plannen of pogingen om zelfmoord te plegen

Oorzaken

Meestal spelen bij het ontstaan van een depressie verschillende factoren een rol. U kunt kwetsbaar zijn voor het ontwikkelen van een depressie, omdat depressies in uw familie voorkomen. Een moeilijke jeugd, weinig steun vanuit de omgeving of een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis kan de aanleiding zijn.

Mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes, COPD of reuma lopen een groter risico om depressief te worden. Ook hormonen, bepaalde medicijnen, drank- of drugsgebruik vergroten de kans op een depressie.

Soms is het evenwicht tussen bepaalde stofjes (neurotransmitters) in de hersenen verstoord. Een tekort aan de neurotransmitters serotonine en noradrenaline kan een depressie in de hand werken.

Behandeling

Als de klachten licht van aard zijn, is het verstandig om nog even af te wachten. Vaak gaan de depressieve gevoelens vanzelf over. Praat met vrienden en familie over uw gevoelens. Zorg voor een goede leefstijl, met genoeg rust, regelmaat, gezonde voeding en beweging in de buitenlucht. Probeer actief te blijven en zoek afleiding in ontspannende activiteiten. Sommige mensen hebben baat bij een online cursus, groepstraining of zelfhulpboeken.

Verminderen de klachten niet of heeft u er veel last van, dan is psychologische hulp, medicatie of een combinatie van beide de volgende stap. Er zijn verschillende behandelmethodes. Zo kan een therapeut u met cognitieve gedragstherapie leren hoe u uw gevoel beïnvloedt en uw negatieve 'bril' afzet. Interpersoonlijke psychotherapie helpt uw relatie en de omgang met andere mensen verbeteren.

Soms is het nodig om een depressie met medicijnen te behandelen. De herstellen het evenwicht tussen bepaalde stoffen in de hersenen, waardoor de klachten meestal na drie à vier weken afnemen.

Vooruitzichten

Lichte depressieve klachten worden meestal binnen een paar weken minder. Een depressie kan veel langer duren, maar bij zo’n 60 procent van de mensen verdwijnt deze binnen een half jaar. Vaak keren depressies terug.

Het is lastig om zelf de diagnose depressie te stellen. De een heeft milde klachten, maar kijkt daar zo somber tegenaan dat hij toch denkt een depressie te hebben. Anderen hebben ernstige klachten, maar hebben juist de neiging deze te onderschatten. Twijfelt u of u een dip of een depressie heeft, raadpleeg dan de huisarts.

 

3 Comments

Door Roger (niet gecontroleerd) op vr, 20-12-2019 - 18:23

Was altijd sportman in hart en nieren. Zit 7:30 op weg naar werk en ben op znvroegst 18:00 thuis maar meestal pas 18:30 19:00. Dan ben ik compleet leeg.in de rijke tijd werkte ik van 7:00 tot 15:00 en verdiende 1200€netto meer en was super fit. Daarom haat ik dit armoedige overbevolkte land.

Door Roger (niet gecontroleerd) op vr, 20-12-2019 - 18:19

Ja in werk gaat steeds meer tijd en energie zitten. Alle rekeningen betalen en nauwelijks wat centen over. De energie is er ook niet meer.ze willen dat men steeds gezonder gaat leven. De stress en overbevolking begint bij mij zn tol te eisen. Bier en sigaren daar voel ik me goed bij. Dat laatste pleziertje pakken ze je ook nog af.ben serieus bezig om te emigreren. Sorry maar ik vind dit echt een vreselijk land geworden. 1970 1980 1990 tot 3000 vond ik het nog prima hier.

Door Korenbloem2000 (niet gecontroleerd) op zo, 19-8-2018 - 11:52

Ook een voortdurend (te)laag inkomen geeft stress. Niet of nauwelijks de vaste lasten kunnen betalen, te weinig over om echt gezond te eten. Geen geld om eens iets leuks te doen.